Výborný makovo-orechový koláč s tvarohom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 200g múka hladká, 1 prášok do pečiva, 75g margarínu alebo masla, 75 g cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce. Maková plnka: 250g mletého maku, 50-60g cukru / použila som hnedý/ 1 dl mlieka, 50g masla. Orechová plnka: 200g zomletých orechov, 50-60 g cukru, 1 dl mlieka, 50 g masla Tvarohová plnka: 500 g tvarohu, 2 žĺtka, niekoľko lyžičiek maizeny čiže kukuričný škrob, 1 vanilkový cukor, citrónová šťava podľa chuti. Z 2 bielkov a 50 g cukru sa vyšľahá sneh.

POSTUP PŘÍPRAVY

Obrázkový postup

Maková plnka: mlieko, cukor a maslo krátko povaríme v kastróliku tak, aby sa maslo rozpustilo.
Dáme dole z ohňa a primiešame mak. a necháme 15 min. odpočívať.
Orechová je podobná ako maková, miesto maku však použijeme 200 g mletých orechov. Takže zase treba 50 g masla, 50-60 g cukru a mlieko. Všetko zmiešať a primiešať. orechy.
500 g tvarohu jemného, 2 žĺtka, niekoľko lyžičiek maizeny / ja som dala 1/2 sáčku vanilkového pudinku bez varenia/, vanilkový cukor, niekoľko kvapiek citrónovej šťavy zmiešame a vymixujeme..
Z dvoch 2bielkov a 50 g cukru vyšľaháme sneh.
Vyšľahaný sneh vmiešamedo tvarohovej plnky. Plnku ochutnáme , podľa chuti dosladíme, alebo pridáme citrónovú šťavu a kôru.
A ideme na cesto. Múku, PDP, margarín alebo maslo, cukor, 1 vajcie a vanilkový cukor dáme do jednej misky a vymiešame. Cesto je zo začiatku drobivé, ale postupne sa stane vláčnejším a kompaktnejším. Cesto rozdelíme asi v pomere 1:2.
Formu vymažeme trochou tuku. Väčšiu časť použijeme na dno formy, či už valčekom alebo natlačíme ho rukou. Menšiu časť cesta použijeme na okraje. Lepšia je tortová forma, pretože cesto je krehké a lepšie sa bude koláčik po krájaní vyberať.
Kto chce, môže dať pod orechovú plnku kúsok nutely .
Každú plnku rozotrieme do polovice formy.
Plnky zalejeme tvarohovou masou. Pečieme pri 175° asi 35 min. Treba vyskúšať špajdlou, či sa cesto nelepí..
Upečené v horkovzdušnej rúre po 35 min. Koláč nechať vychladnúť a odložiť do chladničky, teda ak vydržíte. Dobrú chuť.