Veľkonočný pečený syrek - ako ho robí babka
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
800 g bravčové mäsa z pliecka * 10 vajec * 4 žemle * pol kocky droždia * mlieko * hladká múka * olej * strúhanka
POSTUP PŘÍPRAVY
1. deň: Nakrájame si žemle a rozšľaháme vajíčka. Vajíčka zmiešame s nakrájanými žemľami a necháme odstáť do ďalšieho dňa. Tiež si uvaríme mäso a necháme ho vychladnúť.
2. deň: Mäso zomelieme. Pridáme ho k rozmočeným žemliam s vajíčkami, ochutíme soľou a korením. Pridáme kvások, ktorý si pripravíme z mlieka, hladkej múky a droždia. Poriadne premiešame a dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáče. Povrch uhladíme a potrieme olejom a jemne posypeme strúhankou. Upečieme.
|
žemle nakrájame |
|
vajíčka rozšľaháme |
|
k vajíčkam pridáme nakrájané žemle a necháme moknúť do ďalšieho dňa |
|
v ten deň ešte môžeme dať uvariť mäso a necháme ho vychladnúť |
|
zomelieme ho |
|
na druhý deň k vajíčkam a žemliam pridáme pomleté mäso, ochutíme soľou a korením |
|
z mlieka, hladkej múky a droždia si pripravíme kvások |
|
premiešame... a pridáme kvások |
|
dáme do vymasteného a strúhankou vysypaného pekáča.. povrch uhladíme a potrieme olejom a posypeme jemne strúhankou |
|
upečieme |
|
na tanieri pri servírovaní |
|
tento rok som pridala aj mletú údenú krkovičku |
|
dala som do jenskej misy |
|
a do menšej zapekacej misy |
|
upečené |