Veľkonočné zajačiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky, štipku soli, 1 vajce, 60g cukru, 50g masla, alebo rastlinného tuku, 1/4l mlieka, 1 kocka droždia, 8 hrozienok, 1 žĺtok, múka a tuk na plech

POSTUP PŘÍPRAVY

Do väčšej misy preosejeme múku. Uprostred vyhĺbime menšiu jamku, pridáme soľ, vajce a 50g cukru. Rozohrejeme tuk, 1 PL mlieka si odložíme a zvyšok vylejeme do tuku. Droždie zmieľame so zvyšným cukrom a spoločne s vlažným mliekom a tukom pridáme do múky. Vymiesime hladké cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť asi 30 minút.

Potom cesto na doske znova premiesime a necháme kysnúť ešte asi 15 minút. Z vykysnutého cesta si urobíme 8 rovnakých častí, ktoré vytvarujeme na 12-13cm ovály-kužele. Špicaté konce každého oválu hlboko narežeme a vždy dva kúsky cesta vložíme do seba , tak aby sa výsledný tvar podobal zajačikovi. Vtlačíme očká z hrozienok. Zajačikov uložíme na mastný plech a necháme ešte 5-10 minút nakysnúť. Vo 1PL mlieka , čo sme si odložili rozmiešame žĺtok a zajačiky ním potrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C zhruba 20 minút.

z vykysnutého cesta urobíme 8 rovnakých kužeľov
takto im ublížime
teraz som zistila, že mi chýba fotka, ako som surové cesto vložila jedno do druhého, potom ako som dávala očká a ko som potierala žĺtkom, ale je to rozpísané v postupe, takže tu sú už upečené. Tým dvom sa neviem čo stalo v rúre asi sa pobili a teraz sa hanbia
ešte jeden