Šišky aj pre diabetikov

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na 22 kusov potrebujeme: 300 g polohrubej múky / 20 SJ, 200 ml mlieka/ 1 SJ, 10 g droždia, 1 PL cukru / 1 SJ, 1 žĺtok, soľ, olej na vyprážanie plnka: ovocie alebo tvarohová plnka t.j. tvaroh, škorica a sladidlo asi 10-15 kvapiek cukravitu
POSTUP PŘÍPRAVY
Z droždia, vlažného mlieka a cukru pripravíme kvások.Keď je hotový, vylejeme ho do preosiatej múky, pridáme žĺtok, soľ a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
 |
VARIANTA 1:
Na pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 15 mm. Pomocou menšieho pohárika alebo šálky, ktorý je namočený do múky, vykrajujeme šišky. |
 |
Necháme 15 minút znovu vykysnúť a potom vyprážame v horúcom oleji z oboch strán |
 |
VARIANTA 2: šišky s plnkou
Na pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Pomocou menšieho pohárika alebo šálky, ktorý je namočený do múky, vykrajujeme šišky. Na jednu šišku položíme trochu plnky alebo ovocia |
 |
zakryjeme druhou vykrojenou šiškou |
 |
Pritlačíme okraje |
 |
a pohárikom znova vykrojíme už spojenú dvojšišku, aby sa okraje dobre spojili |
 |
jemne v rukách zaguľatíme a necháme trochu podkysnúť. |
 |
Vyprážame v horúcom oleji z oboch strán.Ja robievam vždy druhú variantu a 1 šiška bez ovocia takto vyjde na 1 SJ.
Dobrú chuť.
vysvetlivky: 1 SJ- sacharidová jednotka = 10 g sacharidov. Info pre diabetikov. |