vianocka aj ked trochu potrhana :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 1 kg hladkej muky, 6 dcl mlieka, 2 dcl oleja, 1 drozdie, 2 lyzicky kavove soli, 2 polievkove lyzice cukru. na potretie rozslahane vajicko

POSTUP PŘÍPRAVY

postup: deci mlieka si zohrejeme (to deci je vratane tych siestich co je v ceste, takze potom uz dame len 5 dcl) aby bolo teple (nie horuce). do tohto mlieka dame stipku cukru len na konci nozika, rozdrvime do neho drozdie a pockame kym zacne pracovat. potom spracujeme vsetky ostatne suroviny nechame kysnut. vykysne nam krasne cesto a potom si spravime 9 sulancov a pletieme. dole dame 4, stredna vrstva 3 a horna 2. Sparatkami pozapichujeme aby sa nam nerozisla (aj ked mne to nevyslo hihi), natrieme rozslahanym vajickom a pecieme 20 minut na 185 stupnoch. Hned ako vyberieme z rury, potrieme studenou vodou aby nam korka z vianocky zmakla a nebola tvrda. DOBRU CHUT :) inak ja som tu robila jednu velku vianocku, ale je fajn spravit aj dve mensie. tiez sa vam zmestia na plech a aj sparatka alebo spajdle vam ich lepsie udrzia.

cesto: 1 kg hladkej muky, 6 dcl mlieka, 2 dcl oleja, 1 drozdie, 2 lyzicky kavove soli, 2 polievkove lyzice cukru. postup: deci mlieka si zohrejeme (to deci je vratane tych siestich co je v ceste, takze potom uz dame len 5 dcl) aby bolo teple (nie horuce). do tohto mlieka dame stipku cukru len na konci nozika, rozdrvime do neho drozdie a pockame kym zacne pracovat. potom spracujeme vsetky ostatne suroviny nechame kysnut. vykysne nam krasne cesto a potom si spravime 9 sulancov a pletieme. dole dame 4, stredna vrstva 3 a horna 2. Sparatkami pozapichujeme aby sa nam nerozisla (aj ked mne to nevyslo hihi), natrieme rozslahanym vajickom a pecieme 20 minut na 185 stupnoch. Hned ako vyberieme z rury, potrieme studenou vodou aby nam korka z vianocky zmakla a nebola tvrda. DOBRU CHUT :) inak ja som tu robila jednu velku vianocku, ale je fajn spravit aj dve mensie. tiez sa vam zmestia na plech a aj sparatka alebo spajdle vam ich lepsie udrzia.