
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vajcia, 1 hrnček (250ml) kryštálový cukor, 2 hrnčeky polohrubej múky, 3/4 hrnčeka oleja, 3-5 polievkových lyžíc mlieka, 1 prášok do pečiva, vanilínový cukor, štipka soli, 3/4- 1 kg ovocia (alebo ovocie z jedného zavaraninového pohára bez šťavy)
POSTUP PŘÍPRAVY
Všetky prísady okrem ovocia zmiešame tak, aby v ceste neboli hrudky. Na vymastený a múkou (alebo strúhankou) vysypaný plech vylejeme cesto, na vrch poukladáme ovocie a celý povrch posypeme kryštálovým cukrom. Dáme piecť na 180st. Čas pečenia presne neviem, koláč sledujem a keď sa dvihne a cukor na povrchu trošku zozlatne (taká bledučko hnedá farba), koláč skúsim špáradlom. Ak je špáradlo čisté, koláč je upečený. . Nakrájame na kocky a môžeme posypať práškovým cukrom.
Do koláča sa hodia marhule (ukladáme reznou plochou smerom hore), maliny, jahody, ríbezle
![]() |
zmiešame prísady na také hustejšie cesto |
![]() |
vylejeme na plech, posypeme ovocím |
![]() |
potom posypeme kryštálovým cukrom a dáme piecť |
![]() |
upečený koláčik pokrájame (navrchu je chrumkavá kôrka z cukru) |
![]() |
pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom ak je ovocie dosť kyselé |