***ANGLICKÁ KRÉMEŠKA***

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Tak toto je koláčik, ktorý robím od čias svojho dospievania, u nás naozaj veľmi obľúbený a absolútne nenáročný.... zvládne ho aj neskúsená žienka, pridávam aj obrázkový postup...
POSTUP PŘÍPRAVY
...všetky prísady aj postup nájdete pri jednotlivých obrázkoch....
 |
... túto foto prikladám pre maminky, ktoré nevedia, čo je salajka... je to jelenia soľ, dostanete ju kúpiť v potravinách.. nie je to ani kypriaci prášok, ani sóda.... takže neodporúcam zamieňať.... |
 |
50dg hladkej múky špeciál, 10dg práškového cukru, 10dg hery, 2vajcia, 2kávové lyžičky salajky, 1/2dl-1dl mlieka
....
z uvedených surovín urobíme cestíčko... mlieko pridávame postupne... ak sa vám zdá 1/2 dl mlieka a cesto je príliš husté, pridáme mlieka viac... maximálne 1dl.... |
 |
...cestíčko rozdelíme na 3časti, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu...
jedna malá rada... ak sa vám bude ťažko vyvaľkávať, stačí ho po jednom dať na pár sekúnd do mikrovlnky.. zmäkne a oveľa lepšie sa s ním pracuje... |
 |
keď je vyvaľkané, dáme ho na opačnú stranu plechu.... plech nevymasťujeme , nevysýpame múkou, a tie okraje zarežeme.... |
 |
...takto... zvyšné okraje dáme k ďalšiemu bochníku... ja to robím tak.. možno vy máte svoj spôsob...:) |
 |
no a všetky 3 pláty tu sú upečené.. pečieme pri teplote 180stupňov cca 10 minút.... |
 |
a ideme na plnku....
...
1/2litra mlieka, 1zlatý klas, 1vajce, 12dg kryštálového cukru a 1 vanilku uvaríme za stáleho miešania na hustý puding...
necháme ho vychladnúť..... |
 |
.. v miske si vyšľaháme 1maslo-25dg s 5dg-10dg pr. cukru, kto ako má rád sladké.... nám stačí tých 5dg..., kto má rád sladšiu plnku, v pohode si pridajte viac... |
 |
do maslovej plnky opatrne a naozaj po lyžiciach pridávame VYCHLADNUTÝ puding a šľaháme....musí to byť po troche, aby sa vám krém nesekol, a aby bol ako pena.... |
 |
...ja som ho došľahala ponorným mixérom.... |
 |
...na upečený plát natrieme časť plnky prykryjeme 2. plátom a opakujeme.... |
 |
...plnkou natrieme aj tretí plát... |
 |
...no a polejeme čokoládovou polevou....
POLEVA:
10dg cery, 10dg čokolády na varenie 1lyžica oleja-rozpustíme vo vodnom kúpeli-teda nad parou... a keď je rozpustená... polejeme ňou koláčik... poleva by nemala byť ani riedka, ani hustá.. mala by sa dať dobre rozotierať... |
 |
tááááák... a hotovo.... teraz necháme koláčik odležať... určite NEODPORÚČAM degustáciu ihneď nakoľko pláty musia odmäknúť a chute sa musia spojiť... najlepší je, keď odleží aspoň 12-15hodín.... a keby ste ho aj chceli hneď krájať... nebolo by to dobré, lebo pláty by sa vám lámali... |
 |
...no tak a tu ešte jedna na záver... dobrú chuť:) |