Pascha starej mamy

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 1kg polohrubej múky, 200g kryštálového cukru, 1 droždie, 1 liter mlieka (ja dávam od oka), 1 vanilkový cukor, pol balíčka hrozienok (nemusia byť), dobrá štipka soli, 2 žĺtka, 1 dl oleja
Plnka: 250g tvarohu, 200g kryštálového cukru, pol bal. hrozienok namočených v rume, pol kocky droždia, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtka, 200g polohrubej múky, 4dl mlieka (ak je tvaroh hustý, ale ak je tvarohu viac, tak stačí menej mlieka), 1 dl oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento "koláčik" k šunke nám tradične každý rok pečie naša babka.
 |
Do misy nasypeme trochu múky, cukru, teplého mlieka a rozmrvíme droždie. Vznikne nám malá troška cesta, ktorú necháme postáť,aby nám kvások "vybehol". |
 |
... medzitým si v druhej mise pripravíme tvaroh s cukrom, hrozienkami namočenými v rume, van. cukrom, žĺtkami, mliekom, múkou, olejom a samozrejme droždím. Vymiesime cesto (nesmie byť veľmi riedke) a necháme na teplom mieste kysnúť. |
 |
...tu je tvarohové cesto pripravené na kysnutie...
...kvások v prvej mise nám už vyrástol, tak môžeme pripraviť z ostatných surovín cesto, ktoré necháme tiež vykysnúť. |
 |
... nakysnuté cesto... |
 |
...takto nám narástla tvarohová plnka... |
 |
... odoberieme si malý bochník cesta, ktorý rukou roztlačíme a lyžicou naň naukladáme plnku. Zvinieme, upravíme, aby tvaroh nevytŕčal... |
 |
... môžeme otočiť spájanou stranou na pomúčenú dosku, aby sa spoj prekryl... |
 |
...pripravené, naplnené cesto vložíme do olejom vymastenej formy. My používame formu na srnčí chrbát, pascha sa potom lepšie krája. POZOR: do formy vkladáme spájanou časťou nahor, pomastíme, popicháme vidličkou a dáme pomaly piecť do vyhriatej rúry. Keď je cesto zvrchu upečené, vyklopíme ho z formy na plech, znova potrieme olejom a dáme ešte upiecť z tej strany, kde sú "rebrá" |
 |
...upečené znova potrieme olejom a necháme vychladnúť. Z tohto rozpisu nám vyšlo 5 takýchto kúskov, na fotke sú len 4, lebo ten posledný sa ešte piekol. |