
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 hrnčeky polohrubej múky (promix PK), 1 pdp, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček kyslej smotany, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček nahrubo nastrúhaných jabĺk, 1/2 hrnčeka odkôstkovaných zaváraných višní, šťipka škorice, 2 vajcia Na polevu: 500 ml šťavy z višňového kompótu, 1 lyžica kryštálového cukru, 1 zlatý klas
POSTUP PŘÍPRAVY
Koláčik je z časopisu dobré jedlo, v pôvodnom recepte neboli vajcia - ja som ich tam pridala, kvôli bezlepkovej múke. Koláčik je hutnejšej konzistencie.
Ja som robila polovičnú dávku.
![]() |
V mise zmiešame múku, pdp a kryštálový cukor. |
![]() |
Ďalej pridáme kyslú smotanu, mlieko a olej. V tejto fáze som sa pridala vajíčko, v pôvodnom recepte nebolo. |
![]() |
Pokračujeme ďalej pridaním postrúhaných jabĺk, višní a šťipkou škorice. |
![]() |
Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 minút. |
![]() |
Zo šťavy odoberieme polovicu a spolu s kryštálovým cukrom dáme variť. Vo zvyšnej šťave rozmiešame zlatý klas a primiešame k vriacej štave. Za stáleho miešania necháme prejsť varom a odstavíme. Necháme trocha vychladnúť a rovnomerne vylejeme na vlažný koláč. |