BABIČKIN Bebekovník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na dva záviny: 1/2 kg polohrubej múky, 4dc mlieka /vlažného/, troška soli /1/2 kávovej lyžičky/, 2 PL cukru, 20g droždia /ja používam sušené takže podľa toho ako sa píše na sáčku - jeden sáčok by mal byť ok/ plnka: celý BB puding (250g praskoveho pudingu), 4dcl kryštál cukor - 300 g... a potom olej na pomastenie závinu a pokvapkanie plnky a múka na pomúčenie dosky a plechu a vajíčko na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
tento recept je od mojej babičky, keď sme k starým rodičom chodili na návštevu ako malé deti, často ho robievala a nevedela som sa ho dojesť. vždy robievala viac, aby nám aj zabalila domov..
vypracujem cesto "štikaním" : droždie rozpustím v mlieku, nechám vykysnúť
pomúčim pracovnú dosku, vykysnuté cesto rozdelím na dva bochníky a každý vyvaľkám na obdĺžnik.
ten pomastím olejom, posypem plnkou /tú si tiež rozdelím na 2 polovice - na každý závin jednu polku/, pokvapkám olejom a cesto stočím na závin. Položím na vymastený a pomúčený plech, potriem vajíčkom, popichám a pečiem okolo 45 min, v stredne vyhriatej rúre /150 stupňov okolo/
 |
potrebné suroviny - chýba mi tam ešte vajíčko. to som nemala, tak som závin pred pečením pomastila olejom a potom som kdesi čítala, že ak nie je vajce, treba potrieť smotanou alebo osladeným mliekom, tak som dodatočne spravila aj to hehe |
 |
vypracujem cesto |
 |
už vykysnuté |
 |
rozvaľkané, pomastené, posypané plnkou, pokvapkané olejom okraje zahneme a zvinieme |
 |
zvinuté a pripravené piecť /zabudla som plech pomúčiť ech/, podotykam ze treba pomastit vajickom a popichat ihlicou |
 |
upečené |
 |
treba nechať vychladnúť a až potom nakrájať, keď bude plnka vychladená a tuhá, ináč sa bude zle krájať a plnka bude vytekať |
 |
záviny zvyknú rýchlo schnúť, takže obalím do papiera na pečenie alebo potravinovej fólie a uložím na suché chladné miesto. dobrú chuť |