
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 dávka - 250 g hľúz topinambura , 250 g prírodného hnedého cukru .
POSTUP PŘÍPRAVY
Očistené hľúzy postrúhame na antikorovom strúhadle - do sklenej nádoby - zasypeme cukrom .
Prikryjeme utierkou - na 2 hodiny .
Hmotu premiestnime do sklenej nádoby - uzatvorime a necháme v chladničke odstáť - 2 dny .
Cez plátno pretlačíme , zahrejeme na bod varu - miešame 10 minút .
Skladujeme v tme a chladu - napr. v chladničke .
Ja som urobila sirup z 1,5 kg hľúz - približne 0,8 l sirupu .
Odpad som nevyhodila - upiekla som klasický koláč s postrúhanými jablkami - pridala som od oka tejto hmoty + hrozienka , oriešky , mandle , marhule - je vynikajúci . Vyčítala som , že túto hmotu je možné pridať do cesta na palacinky alebo lievance ......
( Na vylisovanie som použila mlynček na ríbezľovú šťavu ) .
![]() |
1. Koncoročný zber zemiakov |
![]() |
2. Topinambura |
![]() |
3. Sladké cukrové topinambury oddychovali 2 dny v chladničke . |
![]() |
4. A dnes som pomocou mlýnčeka oddelila tekutý produkt od tuhého odpadu - zalepená - zvládla som to . |
![]() |
5. A miešame a zahrievame . |
![]() |
7. Konečne hotovo - sirup + sladký tuhý odpad ( nevyhodila som ho ) . |
![]() |
8. Sladký odpad - šup do jabĺčkového koláča - však ide víkend - ku kávičke sa zíde - možno príde aj návšteva \r\n Na internete nájdete veľa informácií o tejto plodine . Už viem , že jej nasadím viac ako vlani .\r\n Pre mňa sú to momentálne experimenty - nemám žiadne skúsenosti . \r\n Skúšala som konzumovať hľuzy surové - veľmi chutné - chuť lieskových orieškov .\r\n Svokra ich dnes upiekla - veľmi chválila . |