
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
šošovica 400g, bobkový list, cesnak, šunka alebo iné údené alebo mäsko, cibuľa, slaninka,múka, soľ,peper, paprika, petržlenová vňať, mäsový vývar alebo voda s bujónom
POSTUP PŘÍPRAVY
Inšpiroval ma recept Janika G. http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22438
takže šošovicu si urobíme v tlakovom hrnci, zalejeme suchú šošovicu vodou, ja som dala 800ml, ale keď už bola šošovica hotová, musela som dolievať vodu aby bola polievka redšia, tak dajte viac.
pridáme bobkový list, hrniec zavrieme,necháme natlakovať a na vyššom stupni čakáme 10 min.
hrniec odtlakujeme pod studenou vodou.
Kým sa bude šošovica robiť v tlakovom hrnci, spravíme si záprašku zo slaninky, cibule, cesnaku, múky, papriky, soli, pepru... popražíme /pozor paprika aj cesnak rýchlo horia a potom zhorknú/ a zalejeme mäsovým vývarom alebo vodou s bujónom
povaríme a keď zavrie, zalejeme hotovú šošovicu v tlakovom hrnci.
pridáme na kocky pokrájané údené mäsko alebo kto čo má, premiešame a nakoniec dáme petržlenovú vňať
HOTOVO
![]() |
šošovica zaliata vodou s bobkovým listom |
![]() |
čakáme asi 10 min. na druhom prúžku, potom odtlakujeme pod studenou vodou |
![]() |
medzitým robíme zápražku.. mimochodom ak nejde cibuľa dobre ošúpať, namočím ju na chvíľu do pohára s vodou a koža krásne zmäkne cesnak zbavím šupky tak že ho spučím čepeľou noža a potom len povyberám šupky a nakoniec slaninka sa lepšie krája ak je zmrazená |
![]() |
takže zápražka kde je olej=len trošku, slaninka, cibuľa, cesnak, múka= od oka aby nebola zápražka veľmi hustá, peper, soľ= s tým opatrne ak potom pridávame ešte údené mäsko, lebo to je slané samo o sebe, paprika |
![]() |
zápražka zaliata vývarom počkáme kým zavrie |
![]() |
mäsko dáme k šošovici |
![]() |
pridáme petržlenovú vňať |
![]() |
mimochodom všetky bylinky ak sú čerstvé, si môžme nakrájať nadrobno, uschovať do malých krabičiek a dať zmaziť, tak budeme mať vždy čerstvé bylinky poruke |
![]() |
HOTOVO! A DOBRÚ CHUŤ |