Bryndzové pirohy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g uvarených zemiakov, 200 g hrubej múky, 1 celé vajce, soľ, 300 g bryndze, 1 šľahačková smotana, slanina, 1 PL bravčovej masti

POSTUP PŘÍPRAVY

800 g zemiakov očistíme a uvaríme v slanej vode, zlejeme popicháme a trochu omastíme bravčovou masťou 1 PL lyžica masti. Rozdelíme si ich na dve polovice. 500 gramov do cesta a 300 g do plnky. Cesto: 500 g zemiakov, 200 g hrubej múky, 1 celé vajce, soľ, ak sa cesto lepí môžeme pridať múky aj viac. Cesto vypracujeme a vyvaľkáme asi na 3 mm. Vykrajujeme z neho kolieska, ktoré naplníme plnkou preložíme a okraje dobre pritlačíme aby nám plnka nevytekala. Plnka: 300 g zemiakov, 150 g bryndze zmiešame spolu. Pirohy uvaríme v slanej vode do mäkka uložíme na tanier a polejeme bryndzou (150 g bryndze + 1 šľahačková smotana zmiešať) posypeme oškvarenou roztopenou slaninkou.

Piroh v reze