
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO:6 vajicok 7 PL praskoveho cukru,1 PL vody, 6PL polohrubej muky,prasok do peciva,1 PL kryst.cukru
PLNKA:2 bielka,3 PL krystaloveho cukru,
jahody cca 700g
slahacka v prasku
(celkovo potrebujeme na pripravu rolady 8 vajec)
POSTUP PŘÍPRAVY
Najprv si vyslahame 6 zltkov so 7PL praskoveho cukru a 1 PL vody.Potom pomali pridame 6PL plohrubej muky a trochu praska do peciva.
Zvlast v inej mise si vyslahame 6 bielkov az do snehu a k tomu pridame 1 PL krystaloveho ukru.potom zmiesame opatrne zltkovu zmes so snehom a dame piect na 200'C cca 10-15 min podla rury.Pecieme na peciacom papapieri vo vopred vyhriatej rure.
Medzitym si pripravime plnku.Rozpucime vidlickou asi 300g jahod ktore sme predtym umyli a ocistili.Do vacsieho hrnca dame zovriet vodu a ked pride k bodu varu dame na tento hrniec dalsi mensi hrniec.V ktorom mame 2 bielka ktore nad parou slahame s mixerom,postupne pomali pridavame 3PL krystaloveho cukru a a potom jahody(rozpucene vidlickou).Asi 10 min slahame kompletnu plnku nad parou.
Upecene cesto vyberieme z rury a stocime do utierky.Ked trochu vychladne stiahneme z neho papier na pecenie a zatocime ho znova do rolady.
Ked nam plnka ktoru sme pripravili nad parou dostatocne vychladne,mozme roztocit roladu a zacat plnkou natierat cesto,rovnomerne.(dost plnky vam zostane navyse ale to je o.k mozete ju potom podavat ako extra ku kolacu na tanierik ;0 )
Na jeden z koncov (dlhsia cast cesta)ukladame zvysne cele jahody.jednu vedla druhej,ak su vacsie tak ich poprekrajujeme)
Potom pomali zatocime roladu.
Vyrobime si slahacku z prasku podla navodu.Touto slahackou nozikom,lopatkou ozdobime roladu,ponatierame.Navrch rolady znovu ukladame jahody.Jednu vedla druhej ako vojacikov.Mozme dozdobit jahodovymi listkami.
Toto je recept mojej milovanej maminky ktora je zial daleko na Slovensku a kedze mi tu v zahranici chybaju domace chute tak som ju dnes upiekla.Dobru chut!
![]() |
1. uslanych 6 zltkov s 7PL praskoveho cukra 1 PL vody a 6PL polohrubej muky a troska prasku do peciva |
![]() |
2. vyslahame 6 bielkov s 1 PL krystal.cukru |
![]() |
3. k zltkam s cukrom a prasku do peciva jemne primiesame vareskou sneh z bielkov |
![]() |
4. cesto dame piect na pecici papier do vyhriatej rury na 200'C cca 10-15 min(kym nezozlatne) |
![]() |
5. zatial si umyjeme a ocistime jahody,ktore potom pomiagame vidlickou |
![]() |
6. vyberieme upecene cesto z rury |
![]() |
7. upecene cesto zabalime do rolady v utierke |
![]() |
8. pripravime si plnku nad parou z 2 bielkov uslahame sneh,do ktoreho postupne pridame 3PL kryst.cukru a pomiagane jahody.Slahame nad parou cca 10 min |
![]() |
9.uslahame si slahacku podla navodu na obale |
![]() |
10. na cesto narieme rovnomerne vychladnutu plnku na ktoru poukladame na dlhsi koniec cesta jahody |
![]() |
11. cesto opatrne zatocime do rolady |
![]() |
12. ozdobena rolada slahackou a jahodami |
![]() |
13. a hotovo dobru chut KALI OREXI (TO JE PO GRECKY) |