
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
50 dkg polohrubej múky + soľ + citrónová kôra + 7 dkg mletého cukru 2 dkg droždia + 250 ml mlieka 6 dkg roztopeného masla hrozienka, oriešky vajíčko na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
50 dkg polohrubej múky + soľ + citrónová kôra + 7 dkg mletého cukru- zmiešať
2 dkg droždia + 250 ml mlieka- vykysnúť kvások
6 dkg roztopeného masla
hrozienka, nasekané oriešky
- všetko spolu zmiešať a dať vykysnúť (cesto si môžeme urobiť aj v domácej pekárničke)
![]() |
Z cesta si odkrojíme viac ako polovicu a rozdelíme na 4 časti. Z tých upletieme spodok vianočky. |
![]() |
Pletieme... |
![]() |
Vložíme do vymastenej formy a potrieme vajíčkom. |
![]() |
Ostatok cesta si rozdelíme na 4 časti. Z troch upletieme vrkoč a položíme na vianočku. potrieme vajíčkom. |
![]() |
Zo zvyšného cesto skrútime dvojvrkoč, položíme na vrch , potrieme vajíčkom. Pečieme v mierne vyhriatej rúre asi 20-30 min. |
![]() |
A tu už je štedrovečerná večera s vianočkou na stole. |