Žĺtkovo - čokoládové rezy v oblátke alebo zákusok pre maškrtné jazýčky :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Toto je môj prvý príspevok na MMB. Doteraz som piekla Vaše výborné koláčiky a moje recepty zapadali prachom :) na moju klasiku museli prísť až Vianoce :) Ponúkam Vám trochu drahší, ale chuťovo neoceniteľný zákusok. Robím ho už dlhé roky a nikdy nesklamal. Len dúfam, že sa mi podarí vložiť aj odfotený postup :)))

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO:1 bal. tortové oblátky,12 bielkov,12 PL práškového cukru,20 dg orechov,10 dg čokolády, 1/2 pr. do pečiva,3 PL hladkej múky

PLNKA:12 žĺtkov,10 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1,5 - 2 maslá (ja dávam 1 a pol))

Pripravíme si suroviny na cesto.
Žĺtky pôjdu do plnky, bielky do cesta.
Z bielkov vyšľaháme sneh a všľaháme cukor.
Cukor vyšľahaný so snehom.
Opatrne primiešame pomleté orechy so strúhanou čokoládou a múku premiešanú s práškom do pečiva. Čokoládu si meliem spolu s orechmi v mlynčeku na orechy. Keď sa strúha na strúhadle, tak sa topí a je to taká babračka. Trošku orechov si môžete nechať a len ich posekať, to isté s čokoládou - časť len nasekať. Keď na to zabudnem, tak pridám naviac - je to ešte lepšie :)
Cesto roztrieme na papier na pečenie a upečieme. Ja som piekla na 190 asi 25 minút. Ale to treba brať len orientačne. Aj ja to teraz testujem, lebo mám novú rúru a v nej ho pečiem prvý raz.
Snehové cesto v rúre takto krásne pracuje, nezostane takéto, keď klesne a začne rozvoniavať je hotové.
Hotovo, nechať vychladiť.
Plnka:Budeme robiť nad parou. Do hrnca si dáme žĺtky, cukor, vanilkový cukor.
Do väčšieho hrnca dáme variť trocha vody, naň položíme druhý so žĺtkami a cukrom a šľaháme.
Vyšľahané, konzistencia ako keď začína tuhnúť šľahačka.
Vychladenú žĺtkovú zmes všľaháme do vymiešaného masla. V pôvodnom recepte sú 1,5 až 2 maslá - skúšala som dať aj 2, ale na mňa to bolo príliš mastné.
Oblátky si orežeme na veľkosť cesta.
Plnku rozdelíme na dve polovičky, ja si delím na jednu trocha väčšiu časť na spodný diel a menšiu časť navrch. Takže jednu časť plnky natrieme na plát a priložíme oblátky.
Pomocou druhého plechu otočíme, natrieme druhú časť plnky a prikryjeme oblátkami.
Hotovo, zaťažiť, aby oblátka priľnula ku krému, dať do chladu, Krájať až po dobrom stuhnutí, najlepšie na druhý deň. Prajem dobrú chuť :)