Kokosové bonbóny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 ml vody, 200 g práškového cukru, 95 g masla, 225 g strúhaného kokosu, 2 ČL vanilkového cukru, 225 g sušeného mlieka (ja som použila sójové) + kokos na obaľovanie a mini papierové košíčky na vkladanie hotových guliek

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Vodu zmiešame s cukrom a varíme na miernom ohni 5 minút za občasného premiešania. Potom pridáme na kocky pokrájané maslo a miešame do jeho úplného rozpustenia. Odstavíme zo sporáka a pridáme kokos. Po miernom vychladnutí (u mňa asi 4 minúty v chladnej špajzi pri občasnom miešaní) pridáme vanilkový cukor a sušené mlieko a rukou vypracujeme tuhé mierne lepivé cesto, do ktorého môžme ešte v prípade potreby pridať pár PL kokosu či sušeného mlieka. Cesto následne necháme úplne vychladnúť na chlade, potom ho zabalíme do mikroténu a dáme na 1,5 hod do chladničky.
2. Z hmoty tvoríme guľôčky, ktoré obaľujeme v kokose, dáme ich stuhnúť na noc na plech vyložený pečiacim papierom a na druhý deň ich vkladáme do papierových košíčkov. Skladujeme najlepšie v chladničke.

- z 1 dávky mi vyšlo 94 kusov guliek o priemere 2 cm, kokosu na obaľovanie som minula cca 80 g
- po stuhnutí je hmota pri tvarovaní lepkavá, ťahavá a mastná, ale to je v poriadku (kto chce, môže pri tvarovaní guliek pridať do vnútra aj olúpanú mandľu)
- guľky radím prenášať na plech a obaľovať v kokose nie s prstami ale s lyžičkou, pomocou ktorej guľku "kotúľame" po kokose (na mastné prsty by sa nalepilo zbytočne veľa kokosu, ktorý mal byť určený len na guľky)