Kamjunske pirohy (zemiakovo-bryndzové) vyprážané******

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Plnka: *hrniec uvarených zemiakov *1kocka brynzde *pažítka podľa chuti *soľ/Cesto: *hrniec očistených zemiakov *hladká múka (1 lyžica) *soľ *mleté čierne korenie * 2 vajíčka/Spražené maslo na poliatie. Olej na vyprážanie. Mikroténový sáčok na robenie pirohov.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento fantastický receptík pochádza z Kamienky pri Starej Ľubovni. Robievala ho moja stará mama. Od nej ho vie moja mamka a teraz ja... Pôvodne sa robil na kapustnom liste a plnil sa aj dusenou kapustou.
Príprava je veľmi pracná, ale stojí za to. Upozorňujem, že konzumovať sa musia horúce...vtedy sú chrumkavé.
Pečie moja mamka, naša babička.... :) Inak "profesorka" na Hotelovej akadémii v Prešove, kde učí Teóriu prípravy pokrmov....
 |
Deň dopredu si uvaríme hrniec zemiačkov a ešte horúce potlačíme...aby neboli hrudky. Do studenej kaše dáme kocku bryndze, posekanú pažítku a soľ podľa chuti. Dobre premiešame. Plnka je hotová. |
 |
Cesto Očistené zemiaky nakrájame na kocky. |
 |
Rozmixujeme (bez vodičky...tej čo možno najmenej)alebo nastrúhame ako na placky. |
 |
Vylejeme do cedníka a necháme dobre(ale veľmi dobre!!!) odkvapkať. |
 |
Keď už dobre odkvapkali, prehodíme ich do kastrólika. A teraz si pozorne pozrite vodu, čo z nich odkvapkala. Vodu zlejte a na spode hrnca vám ostala biela hmota. To je ŠKROB. (Moja babka používala na škrobenie prádla). |
 |
Vy ho pekne vyškrabte do nášho cesta!!! |
 |
Pridáme dve vajíčka, lyžicu múky... |
 |
štipka soli a korenie |
 |
rozmiešame |
 |
Ideme na to! Rozpálime si olej (ale nie tak, ako manžela!!!) a pripravíme si mikroténové vrecko. Vrecko si rozložíme na dlaň. Na ňu si dáme za varešku cesta. |
 |
Do cesta vložíme plnku. |
 |
Pomocou vrecka plnku obalíme cestom. |
 |
Poriadne! |
 |
Pirožtek preklopíme na dlaň! |
 |
....a šup na rozohriateho oleja. Nebojte sa a dajte ruku čo najnižšie, aby vám tam nepľasol. Popálil by vás. Len zjemna.... |
 |
....a už sa vypráža.... |
 |
aj ostatné sa vyprážajú.... a celkom sa tešia...aj my :) |
 |
obrátime.... |
 |
...odkvapkať na servítku a šuuuuuuup na tanier. |
 |
....prepražíme masielko, polejeme pirohy a do hrnčeka dáme mlieko... zákvas.... kyslé mlieko.... (Tento servis je dedičstvo po babičke, ktorá pirohy robievala) |
 |
...a takto ich papá naša Aja.... |
 |
...a takto ich skúma náš Danielko |