Zeleninovo-krupková polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zelenina - zemiaky, mrkva, petrzlen, zeler, krupy, cesnak, cibula, sol, majoranka

POSTUP PŘÍPRAVY

Krupky preberieme, premyjeme a namocime na hodinku-dve do vody (priznam sa, nemam vela skusenosti s varenim krupov, ale robim to takto a je to fajn :-)
Na troche oleja spenime nadrobno nakrajanu cibulu, pridame nakrajanu mrkvu a cesnak, chvilu spolu poprazime, pridame trosku mletej cervenej papriky a cierneho korenia a za staleho miesania este trochu prazime. Zalejeme vriacou vodou, pridame zvysnu nakrajanu zeleninu a scedene krupy. Osolime, príp. ochutime domácou vegetou a varime do zmaknutia. Ja som mala aj uvareny mrazeny cicer, tak som tam dala aj ten. Pred koncom varenia mozeme pridat este pretlaceny cesnak a polievku trochu zahustime hladkou mukou rozhabarkovanou vo vode (muky davam vacsinou len malinko, aby nebola polievka vodova :-) prip. ked nechcem vobec, odoberiem cast uvarenej zeleniny a tu rozmixujem a vratim do polievky). Do odstavenej polievky pridame susenu majoranku.
Polievka je syta a fakt dobra

Orientacne mnozstvo na asi 3-4l hrniec: 3 zemiaky, 3 mrkvy, 1 petrzlen, asi 1/4 zeleru, 2 hrste krupov, 1/2cibule, 4 struciky cesnaku, (1PL hladkej muky)