Orieškové tyčinky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

140g hl.múky, 1/2 č.lyžičky prášku do pečiva, 1/4 č.lyžičky soli, 125g palmarínu, 80g pr.cukru, 1 vanilkový cukor, 150g mletých lieskovcov. Na dekoráciu: čokoláda na varenie, orieškový krokant alebo posekané oriešky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Veľmi dobré vianočné pečivo, veľmi jemnučké a chutí výýýborne. Odporúčam vyskúšať.

Múku, PDP a soľ zmiešať a odložiť. Ručným mixérom vymiešame pri strednej rýchlosti maslo, pridáme cukor a asi 2 minúty ešte miešať. Znížiť rýchlosť, pridáme van.cukor, mleté lieskovce a múčnu zmes, miešame kým nám nevznikne homogénna masa. Ja som sa tento rok pomýlila a všetko hodila do jedného hrnca, tak som to len rukou vypracovala a vôbec tam nieje rozdiel, takže sa to dá aj takto. Cesto je dosť suché tak sa nezľaknúť, presne tak to má byť.
S cestom môžme hneď robiť, takže si urobím malé kôpky, v pôvodnom recepte je z 20g, ja ale robím z 10g, mám radšej menšie pečivo.
Vyformujeme tyčinky a poukladáme na plech trošku od seba lebo idú aj do šírky.
Pečieme pri 180°C (plynová 2-3 stupeň/ teplovzdušná 160°C) asi 12-15 minút, tyčinky majú byť na krajoch trochu tmavšie.
Necháme vychladnúť, nakoniec jeden koniec polejeme čokoládou a posypeme orieškovým krokantom, alebo posekanými orieškami. Necháme stuhnúť.
Krokant kupujem tento v Lidl.