Drobné pečivko.../1./



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptík zo starej knihy, ale osvedčený. KAKAOVÉ KEKSE: 400g hladkej múky, 160g masla alebo margarínu, štipka soli, 20g kakaa, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 1/2 ČL mletej škorice, 180g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 PL citrónovej šťavy alebo kyslej smotany, prípadne bieleho jogurtu. Zmiešame všetky suché prísady, potom pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, ktoré dáme aspoň na 1/2 hodiny do chladu. Následne ho vyvaľkáme na pomúčenej doske natenko /asi 3 mm/, povykrajuje rôzne tvary a upečieme na 180 stupňov asi 10 minút. Pred pečením môžeme potrieť žĺtkom alebo mliekom. Upečené keksíky môžem pospájať lekvárom /pekne zmäknú a zvláčnejú/ alebo spapať len tak /sú fajn chrumkavé/. povrch môžeme posypať práškovým cukrom alebo pofŕkať tmavou či bielou čokoládou. Vyšlo mi asi 60 zlepených kusov.

POSTUP PŘÍPRAVY

Ďalšia inšpirácia zo starej kuchárskej knihy a veľmi chutné

KARAMELOVÉ KEKSE: 100g práškového cukru, 1 dl kávy /môže byť zrnková, neska alebo Inca/, 500g hladkej múky, 1 balíček vanilínového cukru, 160g práškového cukru, 120g masla alebo margarínu, 2 vajcia, štipka soli, 1/2 balíčka kypriaceho prášku. 100g práškového cukru upálime na karamel, zalejeme teplou kávou necháme rozpustiť a vychladnúť. Všetky sypké suroviny premiešame, pridáme ostatné ingrediencie a nakoniec vlejeme vychladnutý karamel. Vymiesime cesto, ktoré dáme aspoň na 1/2 hodinu do chladu a následne ho vyvaľkáme na pomúčenej doske natenko /asi 3 mm/, povykrajuje rôzne tvary a upečieme na 180 stupňov asi 10 minút. Pred pečením môžeme potrieť žĺtkom alebo mliekom. Upečené keksíky môžem pospájať lekvárom /pekne zmäknú a zvláčnejú/ alebo spapať len tak /sú fajn chrumkavé/. povrch môžeme posypať práškovým cukrom alebo pofŕkať tmavou či bielou čokoládou. Vyšlo mi asi 70 zlepených kusov.


A nakoniec inšpirácia z časopisu:

ŠKORICOVÉ SRDIEČKA: 200g hladkej múky, 200g tuku, 6 PL práškového cukru, 5 PL mletých orechov, 1 vajce, 2 balenia čokoládového pudingu, 1 vajce, 1 ČL mletej škorice, 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry, 1 ČL kypriaceho prášku. Znovu všetky sypké suroviny premiešame, pridáme ostatné ingrediencie a vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na 60 minút do chladu. Potom ho vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm, vykrojíme srdiečka, do polovice urobíme v strede otvor, upečieme na 180 stupňov, 10 - 15 minút. Po vychladnutí spojíme po dve jahodovým lekvárom a posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou alebo obalíme v škoricovom cukre.