Šípkový čaj



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

rôzne odrody šípok

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, možno patríte medzi tie exempláre, ktoré si v žiadnom prípade nekúpia šípkový čaj porciovaný, ale radšej si ho vlastnoručne naoberajú, vysušia v rúre a tešia sa z neho práve preto, že je vlastnoručne urobený a hlavne preto, lebo viete, kde ste ho nazbierali. Šípky dozrievajú na prelome septembra a októbra, takže momentálne je najvhodnejší čas vybrať sa na prechádzku do prírody a natrhať zopár plodov. My priam holdujeme takýmto výletom a Laura nám zaspala v kočíku priamo pred kerom :-))
Šípky majú obrovskú hodnotu vitamínu C a A, obsahujú i vitamíny K, PP, vitamíny skupiny B1 a B2 a karotén. Okrem toho má komplexné účinky, pomáha pri nachladnutí, pôsobí proti únave, celkovo osviežuje a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Hlavne na posilnenie imunity je šípkový čaj proste vynikajúci, ďalej výborne poslúži v prevencii a liečbe chrípky

1. Šípky zbierame červené a tvrdé. Zmäknuté už nie sú vhodné na sušenie a nemajú dostatok vitamínu C.
2. Šípky poriadne umyjeme v studenej vode.
3. Z oboch strán šípky odrežeme stonky a potom nasleduje dosť zdĺhavá prácna šichta. Kľudne nájdite vo svojej videotéke najdlhší film v dĺžke aspoň 4 hodiny a celý si ho popri práci "vypočujete".
4. Vyberieme zrnká a všetky chĺpky, ktoré vymývame vodou. Je to dosť zdĺhavé a pracné, avšak ak chĺpky neodstránite, tak čaj dostane drsnú príchuť a poriadne ho precediť je dosť veľký problém. Pri vyberaní chĺpkov a zrniek môže prísť k podráždeniu pokožky, tak odporúčam používať gumenné chirurgické rukavice. Chĺpky vo vnútri mi pripomínajú svojimi dráždivými účinkami stavebnú sklovatu.
5. Očistené a zbavené chĺpkov a zrniek ich poriadne vyumývajte a vysušte na čistej utierke.
6. Šípky môžete sušiť voľne na radiátore alebo v rúre na plechu.
7. V rúre som ich dnes sušila pri teplote 70 stupňov asi 8 hodín, samozrejme ešte nie sú dostatočne vysušené. Fotky budem naďalej prikladať :-)
8. Druhý deň sušenia - hnusobky šípky sa zatvárajú "do seba".
9. Tretí deň sušenia. Šípky sú miestami úplne suché.
10. Štvrtý deň sušenia.
11. Piaty deň sušenia.
12. Šiesty deň sušenia. Šípky stále nie sú dostatočne vysušené a ešte sa nedajú podrviť.
13. Siedmy deň sušenia.....
14. Osmy deň....
15. Sušenie šípok som urýchlila tak, že som šípky dala do mierne teplej rúry na pár hodín. Keď sú úplne suché, podrvte ich. Buď v mažiari, ktorý nemám, alebo hocičím, čo nájdete poruke. Ja používam valček.
16. Pomáhala aj Laurinka :-)))
17. Keď podrvíte šípky, tak ich ešte na hustom sitku preosejte.
18. Hoci som šípky riadne vyumývala a povyberala chĺpky, stále sa v nich niečo našlo.
19. Čaj bohatý na vitamín C urobíme tak, že do čajníka dáme 3 čajové lyžičky drvených šípok....
20. Zalejeme teplou, nie vriacou vodou! A necháme do druhého dňa vylúhovať.
21. Čaj necháme vylúhovať niekoľko hodín - najlepšie cez noc.
22. Čaj na druhý deň ráno.
23. A statočne za zvukov fanfár sme sa dopracovali k šálke domáceho šípkového čaju.