Šípkový čaj

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
rôzne odrody šípok
POSTUP PŘÍPRAVY
Milé mamičky, možno patríte medzi tie exempláre, ktoré si v žiadnom prípade nekúpia šípkový čaj porciovaný, ale radšej si ho vlastnoručne naoberajú, vysušia v rúre a tešia sa z neho práve preto, že je vlastnoručne urobený a hlavne preto, lebo viete, kde ste ho nazbierali. Šípky dozrievajú na prelome septembra a októbra, takže momentálne je najvhodnejší čas vybrať sa na prechádzku do prírody a natrhať zopár plodov. My priam holdujeme takýmto výletom a Laura nám zaspala v kočíku priamo pred kerom :-))
Šípky majú obrovskú hodnotu vitamínu C a A, obsahujú i vitamíny K, PP, vitamíny skupiny B1 a B2 a karotén. Okrem toho má komplexné účinky, pomáha pri nachladnutí, pôsobí proti únave, celkovo osviežuje a zvyšuje odolnosť voči infekciám. Hlavne na posilnenie imunity je šípkový čaj proste vynikajúci, ďalej výborne poslúži v prevencii a liečbe chrípky
 |
1. Šípky zbierame červené a tvrdé. Zmäknuté už nie sú vhodné na sušenie a nemajú dostatok vitamínu C. |
 |
2. Šípky poriadne umyjeme v studenej vode. |
 |
3. Z oboch strán šípky odrežeme stonky a potom nasleduje dosť zdĺhavá prácna šichta. Kľudne nájdite vo svojej videotéke najdlhší film v dĺžke aspoň 4 hodiny a celý si ho popri práci "vypočujete". |
 |
4. Vyberieme zrnká a všetky chĺpky, ktoré vymývame vodou. Je to dosť zdĺhavé a pracné, avšak ak chĺpky neodstránite, tak čaj dostane drsnú príchuť a poriadne ho precediť je dosť veľký problém. Pri vyberaní chĺpkov a zrniek môže prísť k podráždeniu pokožky, tak odporúčam používať gumenné chirurgické rukavice. Chĺpky vo vnútri mi pripomínajú svojimi dráždivými účinkami stavebnú sklovatu. |
 |
5. Očistené a zbavené chĺpkov a zrniek ich poriadne vyumývajte a vysušte na čistej utierke. |
 |
6. Šípky môžete sušiť voľne na radiátore alebo v rúre na plechu. |
 |
7. V rúre som ich dnes sušila pri teplote 70 stupňov asi 8 hodín, samozrejme ešte nie sú dostatočne vysušené. Fotky budem naďalej prikladať :-) |
 |
8. Druhý deň sušenia - hnusobky šípky sa zatvárajú "do seba". |
 |
9. Tretí deň sušenia. Šípky sú miestami úplne suché. |
 |
10. Štvrtý deň sušenia. |
 |
11. Piaty deň sušenia. |
 |
12. Šiesty deň sušenia. Šípky stále nie sú dostatočne vysušené a ešte sa nedajú podrviť. |
 |
13. Siedmy deň sušenia..... |
 |
14. Osmy deň.... |
 |
15. Sušenie šípok som urýchlila tak, že som šípky dala do mierne teplej rúry na pár hodín. Keď sú úplne suché, podrvte ich. Buď v mažiari, ktorý nemám, alebo hocičím, čo nájdete poruke. Ja používam valček. |
 |
16. Pomáhala aj Laurinka :-))) |
 |
17. Keď podrvíte šípky, tak ich ešte na hustom sitku preosejte. |
 |
18. Hoci som šípky riadne vyumývala a povyberala chĺpky, stále sa v nich niečo našlo. |
 |
19. Čaj bohatý na vitamín C urobíme tak, že do čajníka dáme 3 čajové lyžičky drvených šípok.... |
 |
20. Zalejeme teplou, nie vriacou vodou! A necháme do druhého dňa vylúhovať. |
 |
21. Čaj necháme vylúhovať niekoľko hodín - najlepšie cez noc. |
 |
22. Čaj na druhý deň ráno. |
 |
23. A statočne za zvukov fanfár sme sa dopracovali k šálke domáceho šípkového čaju. |