POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Nie nič horšie pre mňa ako otázka : "Čo budem zajtra variť?" a na druhom mieste je najhoršia odpoveď od rodiny: "Mne je to jedno." Mňa vždy, keď už neviem vymyslieť narýchlo niečo nové napadnú cestoviny a VŽDY je to dobrý nápad, pretože: 1., Deti ich majú veľmi radi... 2., Rýchlo sa pripravia... 3., ...a môžu sa podávať vždy s inou omáčkou alebo posýpkou.
POSTUP PŘÍPRAVY
A tak tu sú tri varianty /ktoré možno poznáte/, ktoré sú chutné, pestré a hlavne nenáročné na čas a suroviny...
![]() |
SO SLANINKOU A PARADAJKAMI: potrebujeme 500g cestovín, 1 Pl oleja, 300g slaniny /je jedno akej - oravskej, údenej, domácej a pod./, 1 konzerva lúpaných pradajok, 4 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, soľ. Na oleji si dochrumkava osmažíme na kocky pokrájanú slaninu a súčasne s ňou opražíme aj na kocky pokrájanú cibuľu. Potom pridáme na plátky posekaný cesnak a chvíľu orestujeme, nakoniec zalejeme paradajkami z konzervy, osolíme a necháme prejsť varom. Cestoviny si uvaríme v osolenej vode, ale neprelievame ich studenou vodou, hneď ich zmiešame s horúcou omáčkou... |
![]() |
SO SYROM A ORECHAMI: na pohľad zvláštna kombinácia, ale chuťovo neprekonateľná. Zvolíme si nejaký druh cestovín /u mňa tentokrát padla voľby na mušličky/ - 400g, 1 cibuľa, 150g slaniny /a znova je jedno akej/, trochu oleja, 80g nasekaných orechov /mne sa najlepšie "sekajú" tak, že ich nasypem do sáčka a kľudne môže byť ten od cestovín a tĺčikom na mäso po sáčku s orechami pár krát tresnem. Orechy sú posekané a nelietajú po celej kuchyni, stačí ich len vysypať do hrnca./, 100g syra s modrou plesňou /Gorgonzola, Niva, Rokford/, 2 PL petržlenovej vňate /ale nemusí byť/, mleté čierne korenie, soľ... Cestoviny uvaríme v osolenej vode, pred zliatím si odložíme nabok asi 2-3 PL vody z cestovín a zlejeme ich, neprelievame. Ošúpanú cibuľu nadrobno nakrájame a na troche oleja /asi 2 PL/ speníme, pridáme na kocky nakrájanú slaninu a osmažíme, pridáme orechy a asi 3 minúty opekáme a stále miešame !!! Pridáme rozmrvený syr, vodu z cestovín, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a necháme syr rozpustiť, potom prisypeme cestoviny, prehrejeme a môžeme servírovať. |
![]() |
SO ŠUNKOU A SYROM: cestoviny podľa chuti /tentoraz to boli vrtuľky/ - 500g, 150 - 200g šunky /môže byť hydinová, bravčová - to je jedno len aby bola v kuse...ja si vyberám v mäsiarstve "konce" štanglí a mäsiarky ma zato "milujú", že nemusia krájať a aj dopredajú :-)/, 100g syra s modrou plesňou /Niva, Rokford, Gogonzola/, 1 dcl smotany / na varenie alebo na šľahanie/, 1 cibuľa, olej, soľ Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, šunku si takisto nakrájame na kocky. Rozpálime olej, vsypeme cibuľu aj šunku a asi takých 10 minút za stáleho miešania opekáme. Pridáme rozmrvený syr, podlejeme smotanou, necháme rozpustiť syr a odstavíme. Cestoviny uvaríme v osolenej vode, zlejeme a zmiešame s omáčkou. |