
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g polohrubej múky
250g rastilnného masla (VETO, PERLA, RAMA...)
3 lyžičky soli
100g postrúhaného syra eidam
1/2 kocky droždia (20g)
1 lyžička cukru na kvások
100ml mlieka
1 vajce na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
Z kvasníc, cukru a mlieka urobíme kvások. Povyksynutí zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme cesto. Toto rozdelíme na 6 - 7 bochnikov. Každý bochnik vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na 16 trojuholníčkov. Trpjuholníčky zmotáme od širšieho konca k tenšiemu až vznikne slimáčik. Hotové slimáčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a poskypeme trochou syra (ktorý zostal z toho čo šiel do cesta). Pečieme cca na 190° C asi pol hodky.
![]() |
Z kvasníc, cukru a mlieka urobíme kvások. Povyksynutí zmiešame s ostatnými prísadami a vypracujeme cesto. Toto rozdelíme na 6 - 7 bochnikov. Každý bochnik vyvaľkáme do kruhu a rozdelíme na 16 trojuholníčkov. Trpjuholníčky zmotáme od širšieho konca k tenšiemu až vznikne slimáčik. |
![]() |
Hotové slimáčky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a poskypeme trochou syra (ktorý zostal z toho čo šiel do cesta). |
![]() |
Pečieme cca na 190° C asi pol hodky. |