Bombastické langoše *bez vajíčka*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
*1 kg polohrubej múky, 2 kyslé smotany, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 1 kávová lyžička soli, 2,5 dcl mlieka, 3 polievkové lyžice oleja *na kvások 1,5 dl mlieka, 1 kávová lyžička cukru, štipka soli, kocka čerstvého droždia* na dochutenie majonéza, kyslá smotana (alebo biely jogurt), cesnak, kečup, nastrúhaný syr, olej na vyprážanie, kolieska mrkvy
POSTUP PŘÍPRAVY
***na základe skúsenosti Anky H. (ankahaj) (uvedené v komentáriku) môžete na prípravu cesta využiť aj domácu pekárničku***
 |
Do vlažného mlieka pridáme droždie, cukor, štipku soli, premiešame, posypeme troškou polohrubej múky, premiešame a necháme podkysnúť (5 - aj 10 min.) |
 |
preosiať múku (ja som teraz robila len z polovičnej dávky, aby Vás nemýlilo množstvo múky...), pridáme kvások |
 |
soľ |
 |
sódu bikarbónu |
 |
rozmiešanú smotanu |
 |
vlažné mlieko |
 |
olej |
 |
poriadne vymiešať |
 |
posypať troškou múky a nechať aspoň 15-20 min. podkysnúť pri izbovej teplote, potom zakryť a vložiť na 4-6 hodín do chladničky. Bude to kysnúť, tak občas do nej nakukneme... |
 |
tesne pred vybratím cesta z chladničky si nachystám kyslú smotanu /alebo jogurt/ rozmiešanú s majonézou /majolenkou/ - dávam v pomere 1:1, pretlačený cesnak rozotretý so soľou, nakrájam si tenšie kolieska mrkvy, nastrúham syr |
 |
nakysnuté cesto som vytiahla už po troch hodinách /tlačil ma čas/ |
 |
v mištičke mám olej, namočím si prsty a cesto od misy odlepím a prehodím |
 |
kúsok cesta si vyťahujem naolejovanými rukami na tenučké /asi ***2-3 mm***/ placky - ja si to ešte aj druhou rukou roztľapkávam (od končekov prstov až po zápästie) - miestami sú aj priesvitné - to vôbec nevadí (radšej nech sú tenšie, scvrknú sa a ešte dosť podrastú)... |
 |
- a vyprážam na oleji (asi na 2 dl) dozlatista, do ktorého pridám kúsky osušenej mrkvy (neprihára mi olej a necítiť smaženie) - nie prudko, ani nie na veľmi nízkom stupni (to by ostali len ako tenké placky) - asi tak ako rezne. Mrkvu vymieňam, keď už je tmavšia. Panvicu si neprikrývam. Robia sa veľmi rýchlo, tak treba dať pozor, aby neprihoreli. |
 |
...no a po vyprážaní mi ostal takto čistý olej... |
 |
a fertig... dávam na spodok servítky |
 |
...zvnútra sú nadýchané.... Tým, že tam nejde vajíčko, "nestiahnu sa", sú mäkké. Aj na druhý deň. |
 |
Vyšlo mi z polovičnej dávky 15 kúskov. Potriem langoše pripraveným cesnakom, smotanovo-majonézovou zmesou, pofŕkam kečupom, posypem syrom *Dobrú chuť* |