2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla "sviečková"

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kura, resp. jeho "súčiastky", koreňová zelenina, cibuľa, voda, soľ, čierne a nové korenie, bobkový list, smotana, 1 PL múka a 2 dl mlieka na zahustenie, smotana na varenie, sladká paprika, mleté čierne korenie, solčanka na dochutenie
POSTUP PŘÍPRAVY
...asi to veľmi dobre poznáte - choroba si zobrala na mušku práve Vás, hrnce aj chladnička prázdne a dvaja hladoši sa večer vrátia domov z práce a zo školy vyhladovaní ako vlci. Tak som dnes zahájila akciu "2 in 1" a dopadlo to - aj keď to nevyzerá nejak extra reprezentatívne - nad moje očakávania. Kuracia polievočka ako od maminky (úplný balzam v tomto chladnom chrípkovom počasí) a sviečková takmer ako originál :)
 |
Kuracie kúsky si opláchneme a dáme ich variť do studenej vody. Ja som mala 4 stehná, krídlo a polovicu pŕs... a ešte v rámci polievky kuracie krky. Počkáme kým pomaly voda zovrie, pozbierame vyvretú penu (u nás sa tomu hovorí šuminy) a môžeme pokračovať |
 |
...kým čakáme na zovretie polievky, očistíme si koreňovú zeleninu - nakoľko idem robiť hneď aj "sviečkovú" tak som jej dala viac, aby bolo dosť aj v polievke. |
 |
...po zovretí a odstránení šumín vložíme do polievky zeleninu a pridáme čierne a nové korenie (cca 20 guľočok) a 1 bobkový list a soľ |
 |
...varíme cca hodinu, keď je mäso uvarené, vyberieme mäsové kúsky z polievky |
 |
...do takto odmäsenej polievky pridáme kúsky karfiolu a kytičku z póru, ligurčeka, petržlenovej vňate a kúsku kelu, necháme ešte cca 15 minút zovrieť. |
 |
...polievku pred odstavením z ohňa dochutíme soľou, prípadne solčankou (zeleninové ochucovadlo bez glutamanu sodného)
A polievka je hotová, môžeme podávať - s rezancami a nasekanou petržlenovou vňaťou - mňam, naozaj ako od maminky sa mi dnes podarila :) |
 |
...mäsko oberieme z kostí (kosti a kože odkladám pre maminkinho hafana) |
 |
...na masle podusíme cibuľu do sklovita - pokojne väčšie kúsky, nemusí byť na extra jemno, bude sa v rámci omáčky mixovať |
 |
...z polievky si vyberieme zeleninu, aj pór, kel a petržlenovú vňať (len niť, ktorou boli zviazané som dala preč) |
 |
...zeleninu nakrájame na kocky |
 |
...vysypeme do sklovitej cibule, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie |
 |
..kým zeleninu chvíľku podusíme na cibuľke, nakrájame si mäsko na kvázi kocky |
 |
...zeleninu zalejeme vývarom - cca 1 liter |
 |
...všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú krémovú hmotu |
 |
...na zahustenie si pripravíme 1 dl mlieka, 1 kopcovitú PL polohrubej múky a 1 ČL horčice |
 |
...vlejeme do vriacej hmoty a za stáleho miešania necháme prevrieť |
 |
...na záver zjemníme smotanou |
 |
...na záver vsypeme nakrájané mäso a odstavíme z ohňa |
 |
...a je to!...hladoši môžu prísť :) |