2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla "sviečková"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kura, resp. jeho "súčiastky", koreňová zelenina, cibuľa, voda, soľ, čierne a nové korenie, bobkový list, smotana, 1 PL múka a 2 dl mlieka na zahustenie, smotana na varenie, sladká paprika, mleté čierne korenie, solčanka na dochutenie

POSTUP PŘÍPRAVY

...asi to veľmi dobre poznáte - choroba si zobrala na mušku práve Vás, hrnce aj chladnička prázdne a dvaja hladoši sa večer vrátia domov z práce a zo školy vyhladovaní ako vlci. Tak som dnes zahájila akciu "2 in 1" a dopadlo to - aj keď to nevyzerá nejak extra reprezentatívne - nad moje očakávania. Kuracia polievočka ako od maminky (úplný balzam v tomto chladnom chrípkovom počasí) a sviečková takmer ako originál :)

Kuracie kúsky si opláchneme a dáme ich variť do studenej vody. Ja som mala 4 stehná, krídlo a polovicu pŕs... a ešte v rámci polievky kuracie krky. Počkáme kým pomaly voda zovrie, pozbierame vyvretú penu (u nás sa tomu hovorí šuminy) a môžeme pokračovať
...kým čakáme na zovretie polievky, očistíme si koreňovú zeleninu - nakoľko idem robiť hneď aj "sviečkovú" tak som jej dala viac, aby bolo dosť aj v polievke.
...po zovretí a odstránení šumín vložíme do polievky zeleninu a pridáme čierne a nové korenie (cca 20 guľočok) a 1 bobkový list a soľ
...varíme cca hodinu, keď je mäso uvarené, vyberieme mäsové kúsky z polievky
...do takto odmäsenej polievky pridáme kúsky karfiolu a kytičku z póru, ligurčeka, petržlenovej vňate a kúsku kelu, necháme ešte cca 15 minút zovrieť.
...polievku pred odstavením z ohňa dochutíme soľou, prípadne solčankou (zeleninové ochucovadlo bez glutamanu sodného) A polievka je hotová, môžeme podávať - s rezancami a nasekanou petržlenovou vňaťou - mňam, naozaj ako od maminky sa mi dnes podarila :)
...mäsko oberieme z kostí (kosti a kože odkladám pre maminkinho hafana)
...na masle podusíme cibuľu do sklovita - pokojne väčšie kúsky, nemusí byť na extra jemno, bude sa v rámci omáčky mixovať
...z polievky si vyberieme zeleninu, aj pór, kel a petržlenovú vňať (len niť, ktorou boli zviazané som dala preč)
...zeleninu nakrájame na kocky
...vysypeme do sklovitej cibule, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie
..kým zeleninu chvíľku podusíme na cibuľke, nakrájame si mäsko na kvázi kocky
...zeleninu zalejeme vývarom - cca 1 liter
...všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú krémovú hmotu
...na zahustenie si pripravíme 1 dl mlieka, 1 kopcovitú PL polohrubej múky a 1 ČL horčice
...vlejeme do vriacej hmoty a za stáleho miešania necháme prevrieť
...na záver zjemníme smotanou
...na záver vsypeme nakrájané mäso a odstavíme z ohňa
...a je to!...hladoši môžu prísť :)