ANTICHRIPKAČKA - Krémová cesnačka s nivovo-cesnakovými krutónmi



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

veľa cesnaku - 10-15 strúčikov, väčšia cibuľa, 3 zemiaky, smotana na varenie, maslo, soľ a solčanka na dochutenie, slepačí vývar (ak nemáte spravte ako ja dnes - zaliala 1/2 l vriacej vody 1 PL solčanky)

POSTUP PŘÍPRAVY

...v obrázkovom postupe

pripravíme si suroviny
cibuľu nakrájame a dáme posmažiť na masle (nemusí byť úplne najemno, v závere budeme polievku mixovať)
...keď je cibuľa sklovitá, pridáme 3/4 prelisovaného cesnaku
...1/4 si odložíme na záverečnú časť prípravy polievky
...k cibuli a cesnaku pridáme na kocky nakrájané zemiaky
...zalejeme vývarom
...a cca 20-30 minút varíme (kým nezmäknú zemiaky)
...kým sa nám varia zemiaky pripravíme si nivovo-cesnakové krutóny: na tanieri si zmiešame plátok masla, kúsok nivy a jeden veľký pretlačený strúčik cesnaku
...natrieme kolieska rohlíkov a dáme piecť - 180°C cca 10-12 minút (sledujeme keď začnú byť červené, vyberieme)
...takéto pekné červené sú upečené
...keď sú mäkké zemiaky, môžeme polievku dokončiť - pridáme zvyšnú časť cesnaku
...rozmixujeme do krémova
...ak robíte polievky viac a chcete ju mať hustejšiu a krémovejšiu zahustite ju mliekom (cca 2 dl) a 1 kopcovitou PL polohrubej múky
...vlejeme do polievky a za stáleho miešania ju necháme prevrieť
...na úplný záver vlejeme cca 1,5 dl smotany na varenie, necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa
...a môžeme degustovať - najlepšia je horúca, má výraznú cesnakovú chuť a jemnú konzistenciu...tak s chrípkou preč!