Francúzsky jablkový koláč z lineckého cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na cesto: 400g hladkej múky, 250g maslo, 120g práškový cukor, 2 lyžičky prášku do pečiva, štipka soli, cca pol deci mlieka. Dá sa použiť aj kupované linecké cesto. Navrch: cca 15 jabĺk, 75g masla na poliatie, škoricový a kryštálový cukor. Uvedené množstvá sú na veľký plech.
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept je inšpirovaný francúzskym jablkovým koláčom od známeho z Francúzska, ale prispôsobený na veľký plech.
 |
Prísady - na obrázku ešte chýba soľ a kryštálový cukor. |
 |
Zmäknuté maslo rozmrvíme s práškovým cukrom. Pridáme múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Nakoniec pridáme trošku mlieka na správnu hustotu a vymiesime cesto. Cesto sa po vymiesení nelepí.
Dáme ho do chladu postáť. |
 |
Pripravíme si jablká. Na veľký plech sa ich zmestilo prekvapivo veľa, takže to bola najprácnejšia časť receptu.
Jablká ošupeme, prekrojíme na polovice, odstránime jaderník a zvrchu ich narežeme. |
 |
Cesto dáme na vymastený plech. Ja to robím takto, poukladám kúsky a rukami poroztláčam. Okraje zdvihneme len mierne, a trochu popicháme cesto vidličkou. |
 |
Polovičky jabĺk poukladáme na koláčik tesne vedľa seba. |
 |
Pripravíme si zmes na poliatie. Roztopíme si maslo, necháme v ňom rozpustiť škoricový cukor a niekoľko lyžíc kryštálového cukru (keď sú kyslé jablká, treba viac) a chvíľku miešame, nech skaramelizuje.
Dajú sa primiešať aj posekané orechy, mleté klinčeky, ... podľa chuti. |
 |
Vzniknutou zmesou polejeme jabĺčka na koláči a koláč dáme piecť do vyhriatej trúby. |
 |
Pečieme asi 45 minút na 180°C
Vonia to naaaadherne a takto to vyzerá po upečení :o) |