Karfiolový nákyp so syrom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Karfiol * 2 vajíčka * 2 kyslé smotany * tvrdý syr * MČK * soľ * trocha oleja a strúhanky na spodok pekáča * PRÍLOHA: zemiaky na hocijaký spôsob * VERZIA pre manžela: pridajte trocha slaniny
POSTUP PŘÍPRAVY
Babuľky, naozaj vynikajúce light jedlo ľahké ako perinka. Škoda, že ste nechceli ochutnať. Chutí výborne horúce, aj studené.
 |
1. Recept je veľmi jednoduchý. Karfiol uvarte v slanej vode domäkka. |
 |
2. Nechajte odkvapkať a trocha vychladnúť, aby ste ho mohli holými rukami poukladať do pekáča. |
 |
3. Do pekáča najprv dajte trocha oleja a strúhanky. |
 |
4. ... a poukladajte karfiol.... Ak sa moc ponáhľate, vôbec ho neukladajte, iba ho nahádžte a ako sa mu podarí dopadnúť, nech tam láskavo ostane v pokoji. |
 |
5. V mise si rozmiešajte dve kyslé smotany s dvoma žĺtkami, zmes osoľte a očiernokoreňte. Bodlo by aj postrúhanie muškátového orieška - ak máte, pridajte, nám sa sťa kúzlami Davida Copperfielda vyparil z korenín. |
 |
6. Z dvoch bielkov vyšľahajte tuhý sneh a pridajte do zmesi k žĺtkom. Polovicu strúhaného syra nasypte do tejto zmesi a zľahka premiešajte. |
 |
7. Nakoľko je doma aj manžel a jedlo sa mu zdalo moc diétne, na jeho polovicu som nakrájala prerastenú slaninku. |
 |
8. ... a všetko som zaliala syrovou zmesou. |
 |
9. Druhú polovicu syra som dala navrch a "pašól" do rúry na 190 stupňov - dobrých 30-40 minút. |
 |
10. Zapekajte asi 40 minút do zlata. Nákyp sledujte, môže sa stať, že vrch sa rýchlo pripáli. |