Kapustníky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tak toto sú tie pravé koláče, ktoré sa mi od detstva spájajú s "preddušičkovým " obdobím. Každý, kto ich pozná má na ne svoj osvedčený recept aj ja mám...tento: Na cesto: 300g hladkej múky, 400 - 450g polohrubej múky, 70 - 100g kryštálového cukru, štipka soli, 1 PL olej, 1 kocka droždia, asi 100ml teplého mlieka a 200ml teplej vody. Na náplň: 1 malá hlávka kapusty, 100-150g kryštálového cukru, trocha oleja, štipka soli, štipka mletého čierneho korenia a štipka mletej rasce.

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si nachystám náplň /dobré je urobiť deň vopred, ale netreba/. Kapustu očistím od vrchných listov, vykrojím hlúbiky a nadrobno nakrájam. Na rozpálenom oleji skaramelizujem cukor, keď je pekne hnedý, nasypem kapustu, trochu osolím, okorením a posypem rascou - všetkého stačí medzi prsty. Premiešam, zakryjem a dusím vo vlastnej šťave. Keď úplne zmäkne, nechám v sitku odtiecť šťavu a vychladnúť.
Čas na cesto...do misky si vysypem obe múky, štipku soli a premiešam. Urobím jamku, do ktorej nasypem cukor, dokolečka - aby nebol v priamom kontakte s droždím - vylejem olej /fakt stačí len 1 PL/, zalejem mliekom a nechám asi 10 minút podkysnúť. Keď je droždie spenené, prilejem vodu a miesim. Spočiatku sa cesto zdá riedke, ale počas miesenia pekne zhustne. Nakoniec má byť cesto mäkké, ale nelepivé /ak bude treba stačí prisypať múku alebo po lyžiciach doliať vodu/. Prikryjeme misku čistou utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Cesto je pripravené na ďalšiu prácu, keď zdvojnásobí svoj objem. Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku a vymiesime ešte raz. A teraz môžeme cesto vyvaľkať asi na 1 cm, vykrojiť kolieska, ktoré plníme alebo urobiť šúľok a nakrájať na kúsky, tie potom prstami roztlačíme na placky, ktoré tiež naplníme. V oboch prípadoch pospájame kraje, dobre stlačíme a vytvoríme batôžtek. Ten otočím spojmi nadol a jemne dlaňou roztlačím - sploštím. Poukladám na vymastený plech nechám 10 minút odpočívať.
Pečiem prvých 10-15 minút na 150 stupňov a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopečiem dozlatova. Ešte horúce potriem olejom a posypem práškovým cukrom.
Tak takto ich robievam ja...a sú "predušičkové" :-)

a ešte jedna fotka... "čerstvejšia"