Pirohy zo zemiakového cesta, ako ich roky varí moja babička.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
800 g zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, štipka soli, slivkový lekvár, strúhanka, práškový cukor,olej, maslo
POSTUP PŘÍPRAVY
Zemiaky so šupkou uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, olúpeme a pretlačíme. Pridáme polohrubú múku vajce a štipku soli. Z týchto surovín vypracujeme cesto. Na múkou posypanej doske cesto vyvaľkáme a vykrajujeme pirohy, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Dáme si variť osolenú vodu. Keď voda vrie, vhadzujeme tam pirohy a zľahka zamiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Keď vystúpia na povrch / cca 3-4 min./ vyberieme ich dáme do misy a hneď polejeme maslom, ktoré sme si medzitým roztopili. Potom pirohy posypeme strúhankou a cukrom a zľahka premiešame.
|
... pretlačíme si uvarené zemiaky, pridáme múku, vajce a štipku soli |
|
... vypracujeme cesto |
|
... takto by malo vyzerať |
|
... cesto vyvaľkáme a vykrajujeme pirohy, na ktoré poukladáme slivkový lekvár |
|
... pirohy zlepíme |
|
... toto sú pripravené pirohy |
|
... keď sa mi zvýši cesto, tak urobím aj šúľance |
|
... keď pirohy plávu na povrchu sú hotové |
|
... postupne ich vyberáme a dávame do misy |
|
... polejeme maslom |
|
... posypeme strúhankou / tú sme si pripravili tak, že sme ju opražili na troche oleja |
|
... potom posypeme cukrom |
|
... a zľahka premiešame |