Pirohy zo zemiakového cesta, ako ich roky varí moja babička.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800 g zemiakov, 300 g polohrubej múky, 1 vajce, štipka soli, slivkový lekvár, strúhanka, práškový cukor,olej, maslo

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky so šupkou uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť, olúpeme a pretlačíme. Pridáme polohrubú múku vajce a štipku soli. Z týchto surovín vypracujeme cesto. Na múkou posypanej doske cesto vyvaľkáme a vykrajujeme pirohy, ktoré plníme slivkovým lekvárom. Dáme si variť osolenú vodu. Keď voda vrie, vhadzujeme tam pirohy a zľahka zamiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Keď vystúpia na povrch / cca 3-4 min./ vyberieme ich dáme do misy a hneď polejeme maslom, ktoré sme si medzitým roztopili. Potom pirohy posypeme strúhankou a cukrom a zľahka premiešame.

... pretlačíme si uvarené zemiaky, pridáme múku, vajce a štipku soli
... vypracujeme cesto
... takto by malo vyzerať
... cesto vyvaľkáme a vykrajujeme pirohy, na ktoré poukladáme slivkový lekvár
... pirohy zlepíme
... toto sú pripravené pirohy
... keď sa mi zvýši cesto, tak urobím aj šúľance
... keď pirohy plávu na povrchu sú hotové
... postupne ich vyberáme a dávame do misy
... polejeme maslom
... posypeme strúhankou / tú sme si pripravili tak, že sme ju opražili na troche oleja
... potom posypeme cukrom
... a zľahka premiešame