APPELTAART - holandský jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2-3 jablká, 1bio citrón /šťava+kôra/, 1PL hnedého demerara cukor, 1ČL mletej škorice, 4-5 rozdrvenýh klinčekov, 250g kryštálového cukru, 250g masla, 4 vajcia, 250g preosiatej hladkej múky, 1ČL prášku do pečiva, 1 vanilkový cukor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento receptík sa dá robiť aj vo variante malých koláčikov vo formičkách. Ja som dnes robila vcelku, lebo som už nemala ani čas, ani vôľu sa babrať s formičkami :-)

Takže si olúpeme jabĺčka, nakrájame na drobné kocky. Dáme do hrnca, zalejeme šťavou z citrona a hnedým cukrom, dáme variť. Pridáme korenie a premiešavame. Keď začne masa vrieť, varíme ešte pár minútiek. Odstavíme.

V mise vymiešame maslo s cukrom, pridáme žĺtka a utrieme na hladkú zmes.
Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, vanilkový cukor, kôru z citrona. Z bielkov si vyšľaháme sneh.
Mučnu zmes pridáme do misy k maslu, premiešame a vmiešame aj sneh z bielkov.

Vymastíme a vysypeme si formu, dáme cesto. Potom pridáme jablčnú zmes a zakryjeme cestom.
Tento postup robíme aj pri formičkách.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180stupňov cca 40 minút, kým je koláč prepečený. Vyskúšame špajdlou.

Keď pečieme vo formičkách doba pečenia sa skracuje.

Dúfam, že Vám koláčik, alebo koláčiky budú chutiť :-)
Viem, že fotky nie sú ostré, ale mám len dve ruky :-)

...potrebné prísady...
..jabĺčka očistíme, nakrájame na malé kocky a v hrnci zasypeme cukrom a polejeme citrónovou šťavou....
...dáme variť, pridáme koreniny... po vare, necháme ešte pár minútiek variť...
..maslo s cukrom vymiešame....
..pridáme žĺtka a vymiešame na hladkú zmes....
,,múku preosejeme, pridáme van.cukor, prášok do pečiva, kôru z citróna. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh...
...postupne zapracujeme múku...
...a sneh z bielkov...
...do formy dáme časť cesta, pridáme celú jablkovú zmes...
...dáme zvyšnú časť cesta, aby pokrylo celú jablčnú masu...
...dáme piecť do vyhriatej rúry...
..po upečené necháme vychladnúť, pocukrujeme a môžeme podávať.