Pirohy aké ste ešte nejedli

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500g hrubej múky, 2 vajíčka, 200ml vody, soľ................ Plnky: tvarohová- 450g tvarohu, 2 žltky dobre premiešať a rozdeliť na dve časti, do jednej )sladkej) pridáme 1PL práškového cukru a 1 vanilkový cukor, do druhej (slanej) pridáme soľ a 1PL kôpru........ Maková- asi 100-150g pomletého maku, 1PL práškového cukru, 1 vanilk. cukor zaliať trochou teplého mlieka, alebo vody................ Slivková- slivkový lekvár.............Na pomastenie maslo -popražiť.............Na posýpku- na 1PL masla popražiť strúhanku
POSTUP PŘÍPRAVY
U nás doma sme jedávali pirohy len na sladko, ale poznala som aj bryndzové a iné, ale kominácia slivkového lekváru a tvarohu s kôprom ma dosť prekvapila a kým som neochutnala neverila som , že to môže byť jedlé. ľudkovia a je to nebezpečne bohovské ja sa ich neviem dojesť a keby som si mala vyberať medzi sladkými a týmito, jednoznačne zvíťazia tvarohovokôprovoslivkové. V mojom postupe som robila aj sladké pre deti. Preto je dobré ak si pripravíte 4 misky do ktorých si dáte pirohy s každou plnkou zvlášť. Tak poďme nato.
 |
na dosku dáme múku, soľ, vajíčka a spracujeme cesto s pridaním vody |
 |
vypracované cesto si rozdelíme tak, že na slivkovú plnku si odelíme väščí kus, lebo tie sa budú podávať k sladkým aj k slaným pirohám) týchto nám treba viac. Možno aj jednu tretinu cesta použijeme na slivkové a zvyšné dve tretiny cesta potom rozdelíme na tri rovnaké bochníky ( makové, tvarohové- sladké a tvarohové kôprové) |
 |
hotové plnky + slivkový lekvár ( zabudla som ho odfoťiť) |
 |
na masle popražená strúhanka |
 |
pirohy slivkové |
 |
preložíme , pritlačíme cesto okolo plnky prstami a vidličkou potom dokola ozdobne popritláčame okraje |
 |
sladká tvarohová |
 |
tvarohovo-kôprová slaná |
 |
maková |
 |
pirohy varíme vo vode kým nevyplávajú na vrch. Ja som varila v jednej vode najprv lekvárové, potom tvrohové sladké a nakoniec makové, keďže som sa bála, že mi makové prasknú a voda sa zašpiní od maku, tak som na kôprové dala variť vodu do druhého hrnca. |
 |
uvarené slivkové, alebo makové, už neviem. Ja ich sitkom opatrne, aby sa nepotrhali vyberiem do pripraveného cedítka a len tak jemne prelejem hrnčekom vody, aby sa nelepili. |
 |
uvarené a precedené tvarohové sladké- to nie je nekvalitné foto, to sa z nich ešte parí |
 |
uvarené tvarohovokôprové. Teraz ma napadlo, že všetky hneď po odkvapkaní slabúčko prelejeme popraženým maslom a nezabudnime ich dávať zvlášť do misiek. |
 |
tuto sú na tanieri slivkové, makové a tvarohové-sladké, posypané popraženou strúhankou, práškovým cukrom a poliate ešte maslom |
 |
tak a toto sú tie bohovské so slivkovým lekvárom a tvarohovokôprové slané preliate len maslom. Papáme tak, že striedame jednu takú a druhú takú pirohu. Babenky nikoho nenútim jesť túto kombináciu, zvlášť nie tých , čo nemôžu kôpor, ale tie čo môžu vyskúšajte určite neoľutujete. Ešte by som poradila, kto sa bojí experimentov, skúste pri klasických pirohách trošku obobrať tvaroh, ochutiť ho a urobiť len tri štyri pirohy na skúšku. |