Pirohy aké ste ešte nejedli



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hrubej múky, 2 vajíčka, 200ml vody, soľ................ Plnky: tvarohová- 450g tvarohu, 2 žltky dobre premiešať a rozdeliť na dve časti, do jednej )sladkej) pridáme 1PL práškového cukru a 1 vanilkový cukor, do druhej (slanej) pridáme soľ a 1PL kôpru........ Maková- asi 100-150g pomletého maku, 1PL práškového cukru, 1 vanilk. cukor zaliať trochou teplého mlieka, alebo vody................ Slivková- slivkový lekvár.............Na pomastenie maslo -popražiť.............Na posýpku- na 1PL masla popražiť strúhanku

POSTUP PŘÍPRAVY

U nás doma sme jedávali pirohy len na sladko, ale poznala som aj bryndzové a iné, ale kominácia slivkového lekváru a tvarohu s kôprom ma dosť prekvapila a kým som neochutnala neverila som , že to môže byť jedlé. ľudkovia a je to nebezpečne bohovské ja sa ich neviem dojesť a keby som si mala vyberať medzi sladkými a týmito, jednoznačne zvíťazia tvarohovokôprovoslivkové. V mojom postupe som robila aj sladké pre deti. Preto je dobré ak si pripravíte 4 misky do ktorých si dáte pirohy s každou plnkou zvlášť. Tak poďme nato.

na dosku dáme múku, soľ, vajíčka a spracujeme cesto s pridaním vody
vypracované cesto si rozdelíme tak, že na slivkovú plnku si odelíme väščí kus, lebo tie sa budú podávať k sladkým aj k slaným pirohám) týchto nám treba viac. Možno aj jednu tretinu cesta použijeme na slivkové a zvyšné dve tretiny cesta potom rozdelíme na tri rovnaké bochníky ( makové, tvarohové- sladké a tvarohové kôprové)
hotové plnky + slivkový lekvár ( zabudla som ho odfoťiť)
na masle popražená strúhanka
pirohy slivkové
preložíme , pritlačíme cesto okolo plnky prstami a vidličkou potom dokola ozdobne popritláčame okraje
sladká tvarohová
tvarohovo-kôprová slaná
maková
pirohy varíme vo vode kým nevyplávajú na vrch. Ja som varila v jednej vode najprv lekvárové, potom tvrohové sladké a nakoniec makové, keďže som sa bála, že mi makové prasknú a voda sa zašpiní od maku, tak som na kôprové dala variť vodu do druhého hrnca.
uvarené slivkové, alebo makové, už neviem. Ja ich sitkom opatrne, aby sa nepotrhali vyberiem do pripraveného cedítka a len tak jemne prelejem hrnčekom vody, aby sa nelepili.
uvarené a precedené tvarohové sladké- to nie je nekvalitné foto, to sa z nich ešte parí
uvarené tvarohovokôprové. Teraz ma napadlo, že všetky hneď po odkvapkaní slabúčko prelejeme popraženým maslom a nezabudnime ich dávať zvlášť do misiek.
tuto sú na tanieri slivkové, makové a tvarohové-sladké, posypané popraženou strúhankou, práškovým cukrom a poliate ešte maslom
tak a toto sú tie bohovské so slivkovým lekvárom a tvarohovokôprové slané preliate len maslom. Papáme tak, že striedame jednu takú a druhú takú pirohu. Babenky nikoho nenútim jesť túto kombináciu, zvlášť nie tých , čo nemôžu kôpor, ale tie čo môžu vyskúšajte určite neoľutujete. Ešte by som poradila, kto sa bojí experimentov, skúste pri klasických pirohách trošku obobrať tvaroh, ochutiť ho a urobiť len tri štyri pirohy na skúšku.