
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
lístkové cesto * mrazená zeleninová zmes (brokolica-mrkva-karfiol alebo hocijaká, akú máte radi) * tvrdý syr (údený, neúdený, podľa chuti). Na omáčku: smotana na varenie * tavený syr (črievkový, trojuholníčky, štvorce, hocijaký, odporucam aj Nivu) * mlieko * hladká múka * bylinky (najlepšie čerstvá bazalka) * cesnak (nemusí byť) * soľ
POSTUP PŘÍPRAVY
Bleskovka - veľmi chutná :-)
![]() |
Najprv si na masle udusíme mrazenú zeleninu. Príp. ju pripravíme na pare, kto ako rád. Osolíme, necháme vychladnúť (zeleninu môžeme posekať na menšie) |
![]() |
Lístkové cesto rozvaľkáme na cca 1mm hrúbku. Na spodok dáme nastrúhaný syr (alebo plátkový), na syr udusenú vychladnutú zeleninu a na vrch zase syr. Zvinieme a dáme na plech vymastený olejom alebo na papier na pečenie. Ja som mala lístkové cesto rozdelené na 3 časti, takže boli 3 menšie záviny. |
![]() |
Vo vyhriatej rúre upečieme. |
![]() |
Kým sa závin pečie, pripravíme si syrovú omáčku. Ja ju robím rôznymi spôsobmi, podľa toho ako sa mi chce :-) Dnes som zvolila ten najjednoduchší, bez pridaného tuku (teda bez opekania cibule na oleji na začiatku). Smotanu na varenie dáme zohriať do hrnca, pridáme tavený syr, ktorý necháme za občasného miešania rozpustiť. Podľa toho, koľko omáčky chceme, prilejeme mlieko, môžeme pridať aj strúhaný tvrdý syr. Na koniec zahustíme hladkou múkou na želanú konzistenciu. Ja nechávam omáčku radšej trochu redšiu, keď postojí ešte zhustne. Osolíme, pridáme podľa chuti cesnak. Do odstavenej omáčky natrháme čerstvú bazalku (keď použijete sušené bylinky, treba pridať skôr,nech sa povaria a pustia chuť, čerstvé je zbytočné variť). Omáčkou prelejeme závin a podávame (alebo estetickejšie, na tanier dáme omáčku a závin tam posadíme) |