Orechové veterné mlyny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 250 g hladkej múky * 250 g polohrubej múky * 15 g droždia * 300 ml mlieka * 1 a 1/2 PL kryštálového cukru * 1/2 ČL soli * 50 ml oleja _______ Plnka: 100 g mletých orechov * 125 g práškového cukru * 1 balíček vanilkového cukru * 50-80 ml horúceho mlieka ______ Ešte: 125 g rastlinného tuku * vajíčko na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

receptík je z "Nový čas pre ženy - Veľká noc". Nie je tam uvedený žiaden autor, takže neviem komu patria autorské práva :))) Plus ešte chcem dodať, že netreba to merať pravítkom :))))) ani tých 0,7 cm ani tie 2 cm do hĺbky :))))) je to všetko od oka, mne niekde vyšlo, že som nadrezala viac ako trebalo a niekde menej :-/ a je tam uvedené, že je to recept na 25 kúskov a mne vyšlo omnoho viac, asi som robila také menšie - gustovnejšie :)))

Do misy preosjeme múku, rozdrobíme droždie, pridáme mlieko, soľ, cukor a olej a vypracujeme cesto. Cesto je fakt super a perfektne sa s ním pracuje. Rozvaľkáme ho na hrúbku 1,5 cm a natrieme roztopený tuk, preložíme ho ako lístkové a necháme 15 minút prikryté na doske kysnúť. Opakujeme 2x.
Medzitým si pripravíme plnku z orechov, cukru a horúceho mlieka. Keďže ja som to nevažila, robila som od oka a priliala som viac mlieka tak som ešte prisypala rozomleté piškóty. Keď sme cesto 2x preložili tak ho pekne rozvaľkáme na hrúbku 0,7 cm a pokrájame na štvorce. Každý štvorec diagonálne narežeme do hĺbky asi 2 cm. Na štvorce dáme uprostred kôpku plnky a každý druhý preložíme do stredu. Takto vytvarované veterníky poukladáme na plech vyložený papierom (nechala som ešte chvíľku podkysnúť) a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 15 minút, ale zaleží od rúry.
Fertig a pocukrujeme.