Medové rezy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Medové pláty: 80 masla, 120 g cukru, 3 PL medu, 1 KL sódy bikarbony, 1 PL octu, 2 vajcia, perníkové korenie alebo škorica, 250 g polohrubej múky a 250 g hladkej múky. Plnka: 0,5 l mlieka, 1 zlatý klas, max 50 g cukru, 250 g masla (pravého) plus čokoládová poleva.

POSTUP PŘÍPRAVY

viď fotopostup

pripravíme si všetky potrebné prísady
maslo s cukrom a medom miešame nad parou
ja to robím nad parou takto
pridáme 2 vajcia a miešame nech z toho nemáme praženičku
1 KL sódy bikarbóny zmiešame s 1 PL octu v miske a vlejeme do cesta
môžeme pridať aj škoricový cukor (okrem perníkového korenia a škorice - max 1 KL, inak by to bolo horké)
a miešame o dušu cca ešte 5 minút, nech sa to nelepí ale nech to hustne
na doske (ja to robím na linke :-)) si zmiešame hladkú a polohrubú múku a vylejeme tam pripravenú medovú hmotu. Korigujte to nožom, nie rukou, je to veľmi horúce.
a rukami vymiesime takého pekné cestíčko
cesto si rozdelíme na 4 časti, lebo ideme piecť 4 medové pláty, ja si to odvážim celé a vydelím 4, vždy si to robím presne, nech nemám jeden plát tučný a jeden chudý.
podľa veľkosti plechu si vystrihnem rovnako veľký papier na pečenie
vyvaľkané cesto upravím nožom podľa veľkosti papiera a na valčeku prenesiem na papier a následne položím na opačnú stranu plechu. Moc sa "neodejem" s krajmi, lebo ich aj tak orežem keď je koláčik hotový :-D
takto to má byť na opačnej strane plechu na papieri. Postupne upečieme 4 pláty. Pečiem to pri 170 st asi 5 - 7 minút. Môže to ľahko prihorieť, treba to strážiť.
teraz zisťujem, že som úspešne neodfotila upečený plát medového cesta, nevadí :-) Medzi pečením plátov si pripravím z mlieka a zlatého klasu plnku.
ja keď to varím, nedávam tam cukor ale vanilkový dám
a uvarené ochladíme - musí to byť studené inak sa plnka nepodarí
pripravíme si maslo (82%) malo by byť troška zmäknuté
mixujeme a postupne pridávame vychladnutý uvarený zlatý klas (fakt po troškách, ak by sme to tam dali celé naraz tak sa to pekne nevymixuje a v plnke by boli kusy pudingu :-() nakoniec pridáme aj trocha práškového cukru ale raz som zabudla a tie rezy boli aj tak chutne.
a ideme do finále: prvý plát dáme na dno plechu a na ten plát natrieme polovicu plnky
na to položíme druhý plát a ten natrieme džemom. Ja som to natrela domácim marhuľovým ale rada používam aj kupovaný šípkový džem. Mal by to byť kyslý džem, nech nie je koláčik veľmi sladký. Dávam ho tam mále lebo jedna z mojich dcér to nemá rada, inak s tým vôbec nemusíte šetriť, kľudne toľko koľko je plnky dajte aj džemu.
na to položíme tretí plát a ten natrieme zvyšnou druhou polovičkou plnky.
nakoniec na to položíme posledný štvrtý plát a trošku pritlačíme rukami
vždy to zaťažím nejakou knihou a dám to chladničky stuhnúť. Musí to byť aspoň pol dňa v chladničke, inak to nezmäkne. Plnka musí do plátov pustiť trošku tuku.
uvaríme si čokoládovú polevu
natrieme na vrch koláčika a necháme stuhnúť aj čokoládku
Je to pracné a časovo dosť náročne, mám vždy kuchyňu ako po bombardovaní ale výsledok skutočne stojí za to. Krájajte horúcim nožom. Dobrú chuť gazdinky.