MAXI šišky...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ide vlastne o "obyčajné" šišky, ale u nás sú obľúbené v ich MAXI podobe, krásne mäkké a nafučané ako obláčik. Ako vidieť na obrázku, jedna šiška je skoro na celý malý tanier.

POSTUP PŘÍPRAVY

Potrebujeme: 400g hladkej a 400g polohrubej múky, štipka soli a 1 PL oleja- spolu zmiešame, urobíme jamku, do ktorej rozmrvíme droždie /1 kocku/, 3 PL kryštálového cukru a 250 ml vlažného mlieka. Kvások necháme podkysnúť /keď je spenené je to fajn/ prilejeme 2-3 PL rumu /aby šišky nevpili veľa oleja a neboli príliš mastné/ a asi ešte 0,5-1 dcl teplej vody a vymiesime polotuhé cesto. Také, aby sa nelepilo na ruky, ale akoby sa "lialo". Povrch posypeme jemne múkou, zakryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme 30 minút kysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku posypanú múkou a jemne premiesime /netreba dlho/, rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou /ja s pohárom s priemerom 10 cm/ vykrojíme šišky. Necháme 15 minút podkysnúť, do kastróla alebo vysokej panvice nalejeme olej /do výšky 3-4 cm, aby šišky mohli "plávať"/, necháme rozpáliť, odštipneme kúsok cesta a keď "pláva" navrchu, môžeme vysmážať šišky - z každej strany 5 minút. Ešte pred vložením do oleja do každej šišky z jednej strany prstom urobíme jamku, do ktorej potom dávame lekvár a touto stranou začíname najskôr vysmážať. Vyberieme, necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a do jamky kvapneme lekvár /u nás najviac s nimi chutí jahodový/ a povrch buď posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým /v tomto prípade ja dávam ešte šľahačku/ alebo pofŕkame čokoládou /najlepšie bielu/. Dobrú chuť...