Citrónový koláč - jedinečný :o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto 200 g hladkej múky, 30 g kryštálového cukru, 160 g Hery, 1–2 polievkové lyžice studenej vody, Hera na vymazanie formy Náplň 4 vajcia, 100 g kryštálového cukru, 200 ml smotany na varenie, nastrúhaná kôra z 2 citrónov, 12 polievkových lyžíc citrónovej šťavy

POSTUP PŘÍPRAVY

Vymiešame múku a cukor s nakrájanou Herou, pridáme trochu studenej vody a vymiesime cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút v chladničke.

Formu na koláč o priemere 24 cm s nízkym okrajom (môžeme používať i klasickú formu na tortu) vymažeme Herou a vložíme do nej cesto. Môžeme ho predtým vyvaľkať, aby malo rovnomernú hrúbku a lepšie sa s ním pracovalo. Povrch cesta popicháme vidličkou a predpečieme v predhriatej rúre pri 180 °C - 15 minút.

Medzitým pripravíme krém: elektrickým šľahačom vyšľaháme penu z vajec a cukru. Do vzniknutej peny prilejeme smotanu a prešľaháme. Primiešame nastrúhanú citrónovou kôru a po lyžíciach prilievame citrónovú šťavu.

Krém nalejeme na predpečené cesto a rovnomerne rozotrieme. Koláč dáme spät do rúry a dozlata pečieme pri rovnakej teplote ešte 20 – 25 minút.