Obrátený hruškový koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 4 vajíčka, 1 vanilkový cukor, 180g práškového cukru, 1 ČL mletého zázvoru, 2 PL kakaa, 100ml mlieka, 100 ml oleja, 200g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, plnka: približne 1 kg hrušiek, trošku masla, 6 PL hnedého cukru, škoricový cukor
POSTUP PŘÍPRAVY
Taká rýchlovka na jesenné popoludnie :)
 |
Ako prvé, dáme na plech papier na pečenie. Pomastíme ho tenkou vrstvou masla a posypeme 6 PL cukru, najlepšie je použiť hnedý, ale dá sa aj s klasickým :) |
 |
Na cukor rovnomerne poukladáme ošúpané trojuholníčky hrušiek, množstvo uvádzam orientačne, treba aby bol celý plech nimi zakrytý. Môžeme ich ešte posypať hnedým alebo škoricovým cukrom. |
 |
A ideme na cesto. Ako prvé, rozdelíme vajíčka na žĺtky a bielka. z bielok vyšľaháme tuhý sneh. |
 |
V druhej mise vymiešame žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom, prilejeme mlieko a olej. |
 |
Prisypeme múku, prášok do pečiva, kakao a zázvor. |
 |
Nakoniec zľahka primiešame sneh z bielkov. |
 |
Cesto rovnomerne vylejeme na hrušky a dáme piecť do vyhriatej rúry. U nás to bolo na 160° 20min. |
 |
Po upečení necháme koláč trošku vychladnúť a ešte teplý ho preklopíme. Cukor, ktorý bol pod hruškami krásne skaramelizoval a celý koláčik vonia po zázvore a škorici. Mňam. Servírujeme s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny alebo len tak :) |