*♥*Džem z cukiny s rôznymi príchuťami*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg cukiny, 1 ks gelfix 2:1, kryštál.cukor (podľa chuti), 1 rovná čL kys. citrónovej, 1 Tang ( môžeme pridať aj ovocie podľa výberu - nebolo to v recepte, ale ja som to dala a fajn bolo )

POSTUP PŘÍPRAVY

Nerobím reklamu, ale niekde na českom MMB som videla recept na takýto džem a prišlo mi to trocha zvláštne. Ale chválili, tak som skúsila. Vždy som si plánovala, že skúsim niekedy urobiť kivi džem a teraz mi napadlo, že s tou cukinou by to mohlo byť fajn. A aj je. No a potom som už len tak z plezíru urobila ešte nektarinkovo-broskyňovo-cuketový. No a vyzerá to tak, že cukina má schopnosť naberať cudzie chute, takže naberie takú, akú si želáte :-) Pohrajte sa aj Vy, je to sranda :-)


1) KIVI/ cukina džem - umytú neošúpanú cukinu pokrájame na kúsky, vložíme do hrnca a podlejeme asi 1 dl vody. Dusíme pod pokrievkou, občas zamiešame. Uprostred dusenia cukiny som pridala 1 ošúpaný pokrájaný citrón, 1/2 žltého melóna (cantaloupe) a 5 minút pred koncom som pridala 4 ošúpané pokrájané kivi. Potom necháme udusenú zeleno-ovocinu trocha vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom. Všetko zasa vrátime na sporák, uvedieme do varu a pridáme obsah sáčku gelfixu zmiešaný s 2 lyžičkami cukru. Povaríme 1 minútu, potom pridáme 1 vrecko Tangu (alebo aj dve) a nakoniec pridávame kyselinu citrónovú a postupne cukor podľa chuti.
Plníme do čistých pohárov, uzavrieme a obrátime ich hore dnom. Ale to je klasika, ktorú asi každý pozná.

2) BROSKYŇA/cukina džem - umytú a OŠÚPANÚ cukinu pokrájame a .... urobíme všetko úplne rovnako ako v predchádzajúcom prípade, ale uprostred dusenia pridáme zopár broskýň a nektariniek. Potom zasa rozmixujeme a postupujeme zasa rovnako, len Tang je broskyňový (prípadne podľa vášho výberu)

cukinu a žltý melón (alebo akékoľvek iné ovocíčko) mixneme,
pred koncom dusenia môžeme pridať pokrájané ovocie s tou hlavnou príchuťou, ktorú chceme dosiahnuť a potom už nemixujeme, zostanú menšie kúsky...