*** Najštavnatejší jabĺčkový koláčik ***



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 450 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2-3 PL mlieka, 4 žĺtka, 125 g masla (maslo, hera, palmarin) 200 g práškového cukru, kakao, nastrúhaná citrónová kôra. Prvá vrstva na cesto: marhuľový či šípkový džem Druhá vrstva na cesto - jablková plnka: 10 jabĺk (cca 1 kg), škoricový cukor, vanilkový cukor, hrozienka. Tretia vrstva: 4 bielka a 100 g cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

viď obrázkový postup

Tento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkyn koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával u nás v rodine aj v práci medzi kolegyňami aj nad takými kúskami ako domáce medové rezy či nad "punčákmi". Je proste úžasný a neskutočne pekne vonia. Aj chutí :-D
450 gramov múky dáme na dosku (ja to robím rovno na kuchynskej linke), do múky vopred poriadne primiešame prášok do pečiva (cca polovicu ale kľudne aj celý balíček) a pridáme žĺtka. Bielka máme odložené na neskôr.
Prípravu cesta dokončíme pridaním pár lyžíc mlieka, 125 gramov masla (hera, klasické maslo alebo palmarin), 200 g práškového cukru, 2 PL kakaa (môže byť ale nemusí - je to skôr kvôli farbe ako chuti) citrónová nastrúhaná kôra - ja to nedávam, nemáme to radi ale vonia to pekne :-).
a pekne ručne miešame na doske kým nie je cesto pekne vypracované ...
z hotového vypracovaného cesta oddelíme cca jednu tretinu, ktorú dáme do sáčku a do chladničky. Ja dávam toto cesto do mrazničky, lepšie sa na konci prípravy strúha keď je zmrznutejšie.
cestíčko vyvaľkáme a preložíme na plech. Ja dávam na plech vždy papier na pečenie, nemusím potom plech toľko drhnúť, keď sa koláčik spapká. Cesto sa môže trhať a nemusí sa Vám dobre vaľkať, co nie je žiadny problém. Rozdeľte si ho na viac časti a po vyvaľkaných častiach ho prenášajte na plech. Ja som na konci aj ucapkala rukou tie časti, co som musela spojiť.
na cesto dáme prvú vrstvu a to marhuľový alebo šípkový lekvár. Neradím používať sladký džem či lekvár, bolo by to strašne sladké. Alebo potom už neoslaďte jablká ani bielka.
druhá vrstva je z nastrúhaných jabĺčok. Ja som nastrúhala vyše kila ale boli popadané z stromu, takže som mala väčší odpad. Môžete dať viac jabĺk ak ich máte radi ale potom radšej zlejte polku šťavy z nich, inak by Vám to po upečení plávalo v jablkovej šťave. Nastrúhané jabĺčka posypte škoricovým a vanilkovým cukrom, ak chcete pridajte hrozienka a nasekané orechy.
4 bielka vyšľahajte do peny. Až potom pridajte trocha práškového cukru (max 100g).
vyšľahané bielka s cukrom natrieme na jablká.
a takto pekne nastrúhame zvyšné cesto z chladničky (mrazničky) na bielkovú penu.
dáme do rúry piecť na 30 minút pri teplote 180stC. Už teraz je pekný, že? :-)))))
takto vyzerá upečený. Krájajte ho až keď vychladne, inak sa Vám na tanieri rozpadne, keď bude horúci. Dobrú chuťku Vám prajem