Mrkvovo - kalerábová polievka...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Táto polievočka v rebríčku obľúbenosti u nás jednoznačne obsadila prvé miesto a drží si ho dodnes... Takže potrebujeme: asi 150 očistenej a nahrubo nastrúhanej mrkvy, 100g očisteného a tiež nahrubo nastrúhaného kalerábu, 1 cibuľu, 4-5 zemiakov, asi 2 Pl oleja, 2 Pl hladkej múky, 1 mäsový bujón, 150 ml smotany / na varenie alebo na šľahanie/, 1zĺtok, podľa chuti cukor a ocot, soľ a na ozdobenie vňaťku /nemusí byť/...

POSTUP PŘÍPRAVY

Na pohľad "prácna" polievočka, ale dá sa zvládnuť v pohode a tú chuť si zamilujete...
Na oleji si speníme očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, keď chytá zlatú farbu primiešame nastrúhanú mrkvu a kaleráb, miešame, aby mrkva pustila farbu a po chvíľke zasypeme múkou, krátko osmažíme, zalejeme vodou a vhodíme bujón. Povaríme asi 15 minút, potom pridáme očistené a na malé kocky pokrájané zemiaky a varíme ešte 5-10 minút. Polievočku dochutíme najskôr octom a cukrom, aby sa nám následne smotana nezrazila /ja dávam po dve PL/ a potom vlejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žľtok. Chvíľu ešte povaríme a servírujeme posypané vňaťkou - petržlenovou, pažítkovou /alebo bez nej/...