Vyprážané syrové guľôčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

■ 300 g údeného syra
■ 60 g hladkej múky
■ 200 – 300 ml mlieka
■ 50 g masla
■ 4 žĺtky
■ mleté čierne korenie
■ majorán
■ mletá rasca
■ vegeta
■ soľ
■ hladká múka na obalenie
■ 1 vajce
■ strúhanka
■ olej

POSTUP PŘÍPRAVY

■ Na masle opražíme hladkú múku dozlatista, zalejeme ju mliekom a pripravíme hustejšiu zápražku, ktorú ochutíme korením, majoránom, rascou, vegetou a soľou.
■ Do ešte horúcej zmesi primiešame postrúhaný syr, odstavíme z ohňa a pridáme žĺtky. Všetko dobre premiešame a necháme vychladnúť.
■ Zo vzniknutej masy vytvarujeme ľubovoľne veľké guľôčky, ktoré postupne obalíme v hladkej múke, rozšľahanom vajci, strúhanke a vypražíme dozlatista.
■ Syrové guľôčky podávame ako prílohu k mäsu, zelenine alebo ako chuťovku k nápojom.