Plnené PRASIATKA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 500g polohr.muky, 30g drozdia, 60g pr.cukru, 1/4 l mlieka, 60g masla, 1 vajce, stipka soli, 1zltok na potretie, cukrova poleva (vyslahany bielok s cukrom), cokopoleva. PLNKA: 100g pr. cukru, 150g maku, 1dl mlieka, stipka ml. skorice, hrozienka - mak pomlieť a uvarit všetko spolu na hustu hmotu (alebo urobit vlastnu osvedcenu)

POSTUP PŘÍPRAVY

v original recepte pisu, ze je to recept plny tuku a cukru a teda vhodny hlavne pre deti ALE treba im k tomu podavat aj ovocie....:)))))je to recept velmi stary, bola som dieťa, ked nimi moja mama ocaruvala pribuznych aj nepribuznych.....my ich ale robievame na Novy rok ako novorocne prasiatka a rozdavame po rodine a známych a kedze som nestihala nahodit recept, len fotit, tak konecne je na svete:)

Z vlazneho mlieka, stipky cukru a drozdia pripravime kvasok. Po vykysnuti vlejeme do nadoby, do ktorej sme nasypali muku, sol, zvysny cukor a roztopene maslo. Spracujeme na cesto. Nechame 15 minut kysnut.
Pripravime si plnku, nech nam zatial vychladne.
Cesto na pomucenej doske vyvalkame na hrubku asi 4mm.
Potrebujeme priblizne taketo formicky. Podla originalu: vykrajujeme 28 koliesok v priemere 8cm a 14 koliesok v priemere 4cm. To na priblizenie...
Na polovicu vacsich koliesok dame plnku.
Okraje natrieme bielkom.
Prikryjeme druhym kolieskom a zlepime, okraje popritlacame. Nech vas nemyli hrubka cesta,moja mama skusala ine cesto, podobne klasickemu kysnutemu cestu, tak podkysli viac ako obvykle....
Poukladame na plech
Vykrojime rypaciky
Do rypacikov vypichneme dierky ....v originali je pisane ze mozme pouzit sklenu nadobku od liekov(obycajny celaskon bol v takych uzkych sklenenych nadobkach) - boli casy:)))
Potrieme zltkom a pricapime rypacik a zo zvyskov nakrajame trojuholnicky na uska, cele znovu ponatierame zltkom
Pred pecenim ich este nechame 15 minut kysnut a do ruzova upecieme.
Zvysny bielok vyslahame s cukrom a urobime ocka
Do bielej hmoty pridame kakao a ocka po uschnuti dokoncime, spravime duhovku:) mozme pouzit aj roztopenu cokoladu.
Takto pekne očičká dokončíme, hotovo ako živé:))))