
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kvások: 2 - 3 dcl mlieka, 20 - 30 g čerstvého droždia, troška cukru (nemusí byť práškový) Cesto: 250 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru, 2 celé vajcia, 50 g masla alebo 5 PL oleja. Na dochutenie hotových doliek: džem, vanilkový cukor, škoricový cukor ....
POSTUP PŘÍPRAVY
Do teplého (nie horúceho) mlieka rozdrvíme kvasnice a zasypeme trochou cukru (môžeme pridať aj jednu dve polievkové lyžice hladkej múky).
Zakryjeme to tanierom a necháme kvások vykysnúť.
Keď je kvások vykysnunutý, do misky dáme múku, cukor, vajcia, vykysnutý kvások, roztopené maslo alebo ked nie je maslo tak olej - celé to premiešame vareškou či mixérom - má to byť mierne tekuté.
Necháme vykynúť na teplom mieste, najlepšie je to zakryť čistou utierkou.
Mne to kysne cca 30 minút.
Ak máme panvicu na dolky tak to pečieme na panvici na dolky, je to tak jednoduchšie a dolky sú krásne vysoké.
Ak nemáme panvicu na dolky tak necháme bežnú panvicu rozpáliť, roztopíme trochu masla či oleja a veľkou polievkovou lyžicou lejeme na panvicu kôpky cesta, tie sa teplom pekne rozložia a rozlejú na dolky, otočíme, upečené ešte horúce polejeme maslom.
Môžeme podávať len s džemom a posypané cukrom, alebo keď máme tak s tvarohom, ovocím, jogurtom, čo je v chladničke.
Z tohto množstva cesta som urobila 20 doliek.
Dobrú chuťku praje Daniela