Tvarohová torta s mandlami - VÝÝÝBORNÁÁÁ

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto : 300g hl.múky, 200g masla, 100g práško.cukru, 150g mletých mandlí, 1vajce, štipku soli Plnka: 750g hrudkového tvarohu, 1 sáčik zlatého klasu ( môže byť aj vanilkový puding), 2 balíčky vanilkového cukru, 3 vajcia, 150g pr.cukru Poleva: 50ml smotany na šľahanie, 100g medu, 100g mandlí- lupienky, 50g pr.cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

1. múku zmiešame s maslom, pr.cukrom, mletými mandlami, vajcom a soľou. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nám nelepí o nádobu, cesto potom zabalíme do fólie a dáme na 1hod. odpočívať do chladničky. Medzi tým si vyložíme tortovú formu pečiacim papierom aj boky ( ja používam formu o priemere cca 30cm)
2. z 2/3 cesta vyvalkať plát, tak aby boli vyložené aj boky tortovej formy ( malá rada, ja valkám cesto na dvoch mikroténových sáčikoch, tak sa mi lepšie prekladá do formy a nelepí sa mi :o)) ). Ak máme vyloženú tortovú formu, tak si pripravíme tvarohovú plnku.
3. tvarohy zmiešame s pr. cukrom, vanilkovým cukrom, 3 celými vajíčkami a zlatým klasom - prášok nevaríme z neho puding ! , ( kto ľúbi si môže do tvarohu nastrúhať citrónovú kôru, pridať hrozienka, ale nám chutí ako som napísala). Tvarohovú zmes vlejeme do formy vyloženej cestom.
4. zvyšné cesto vyváľkame na takú veľkosť, aby sme zakrili celý tvaroh. Prevyšujúce cesto z bokov zarovnáme.
Dáme piecť do predohriatej rúry o 190 stupňov C na 45 minút.
5. smotanu, pr.cukor a med privedieme do varu, keď je všetko rozpustené pridáme lupienky mandlí a dobre premiešame aby sa obalili sladkou masou. Masu rozotrieme na vrch torty, ktorú sme práve vytiahli z rúry ( dávame pozor, aby nám sladká masa nestekala po krajoch) a vložíme ešte zapiecť na 10 minút ( sladká masa nám skaramelizuje ).
Torta je dobrá na druhý deň. Fakt je výýýýbornááááá.
Prajem krásne maškrtenie.