MARLENKA - takmer originál :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptov je tu veeeľa, tak len pre inšpiráciu - PRE záujemcov nech sa páči postup:) recept mám dávno od kolegyne, ale mala som pocit, že ho každý pozná... potrebujeme: 100 g masla, 2PL medu, 250g práš. cukru, 2 vajcia (veľké), 1PL sódy bikarbóny, 1 lyžička octu, 600-700g hladkej múky Krém: 2 uvarené salka, 1/2 kg masla (pravého 82%) - vyšlahať, veľkosť plechu - klasika ako je el. rúrach - cca 30 x 38 cm

POSTUP PŘÍPRAVY

-sódu s octom zmiešajte ak treba dokvapkajte si ocot.
-v hrnci pri miernej teplote roztopiť a vymiešať maslo, med, cukor - pridať sódu s octom - stále miešať a postupne pridať dve vajíčka - začne to hnednúť a voňať ako marlenka, keď to bude mať peknú karamelovú farbu odstaviť, vychladnutú hmotu zmiešať s múkou a vypracovať cesto.
-cesto rozdelíme na 6 častí - 5 rovnakých a jednu menšiu - vyvalkáme platy a upečieme na obrátenej strane plechu (so šiestym sa netrápte, ten sa struhá)
- pečieme kratučko pri 200 stupňoch cca 3-5 minút (treba stále kontrolovať, sú veľmi rýchlo upečené)

Pláty rovnomerne natrieme krémom, vrchný natretý plát posypeme natrúhaným šiestym plátom, zaťažiť a čakať kým zmäkne, nakoniec cikcakovo poliať čokoládou

Táto je z 5tich plátov (niekedy sa mi nechce, tak spravím iba 4, ale určite je lepšia z piatich a šesty menší postrúhať)

Môže pripadať presladená, ale nie je.... a s horkou (neosladenou) kávou.... neprekonateľná chuťová kombinácia :)