Rajčinová polievka so smotanou...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ja rajčinové polievky od základnej školy nemusím, ani doma varené a ani tie kupované, ale táto má od "tradičnej" rajčinovej riadne ďaleko a preto patrí medzi mojich favoritov. Potrebujeme. 1/2 kg rajčín /najlepšie sú domáce, na slnku dozreté, ale v zime postačia aj tie lúpané v plechovke/, bobkový list, celé čierne korenie /alebo štipka mletého/, 50g masla, 50g hladkej múky, soľ, cukor, 1/2 litra mlieka, 250 ml smotany /na varenie/, drobná cestovina.

POSTUP PŘÍPRAVY

Deň vopred večer si uvarím umyté rajčiny , ktoré predtým ešte nakrájam na štvrťky a zalejem vodou len toľko, aby zakrývala rajčiny, pridám bobkový list a korenie. Nechám vychladnúť a na druhý deň vytiahnem bobkový list a rozmixujem dohladka /dá sa aj v jeden deň variť a mixovať, ale takto je to pohodlnejšie/, prepasírujem cez husté sito a odložím nabok. Na masle opražím múku, zalejem mliekom a trochou vody a povarím. Keď zovrie pridám rajčiny a nechám zovrieť. Nakoniec vlejem smotanu, osolím, dochutím cukrom /pri čerstvých rajčinkách ani netreba/ a nechám chvíľu povariť. Nakoniec zamiešam zvlášť uvarenú cestovinu /čo kto dáva do polievky: slížiky, mušličky a pod./ a podávame...