Ovocná kocka...



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ľahká a osviežujúci koláčik, ktorý sa dá obmieňať a pripraviť na viac spôsobov /kombinuje sa chuť pudingu "Frutina", ovocný džús a prípadne aj chuť ovocného jogurtu. Napr. čerešňová "Frutina + jahodový džús+ jahodový alebo čerešňový jogurt alebo čerešňová "Frutina" + rozmixovaný čerešňový kompót + jahodový jogurt alebo marhuľová "Frutina" + rozmixovaný marhuľový alebo mandarínkový kompót +ovocný jogut a pod...Za receptík ďakujem Lenke, len som si ho trochu upravila :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Na cesto potrebujeme: 7 vajec, 7 Pl polohrubej múky, 7 PL práškového cukru, 2 PL kakaa, 3 PL oleja, 3 PL vlažnej vody, 2 ČL kopcovité kypriaceho prášku.
Múku zmiešame s kypriacim práškom a kakaom, z bielkov ušľaháme tuhý sneh a žĺtka vymiešame s cukrom a olejom, potom k nim po častiach primiešame tuhý sneh a múčnu zmes. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňov asi 15 minút. Necháme vychladnúť...

Na plnku č.1 potrebujeme: ovocný džús s dreňou, spolu jeden liter / môžeme nahradiť aj kompótom rozmixovaným so šťavou a doplníme do 1 litra vodou alebo mäkkým ovocím rozmixovaným s vodou - tiež 1 liter/, 1 balíček silnej želatíny alebo 2 želatínové stužovače, 3 pudingy "Frutina", 3 kyslé smotany alebo 3 biele či ovocné jogurty /spolu asi 450 g/ - príchuť prispôsobíme chuti pudingu, 300g kryštálového cukru, 800 ml vody. Z džúsu si odmeriame 1 dcl a polejeme vychladnutý koláčik...povrch si ja popichám , aby lepšie vsiakol.
Na plnku si dáme variť 800 ml vody s cukrom a Frutinu si rozmiešame v 600 ml ovocného džúsu, potom ju vlejeme do vriacej vody a varíme si 3 minúty, necháme trochu vychladnúť a postupne vmiešame vychladnuté smotany alebo ovocné jogurty. Želatínové stužovače pripravíme podľa návodu na obale a vlejeme k nim pripravenú plnku. /Ak použijeme želatínu, tak si odmeriame 100 ml vody a rozmiešame v nej balíček želatíny. Tú potom vmiešame ešte do teplého /ale nie horúceho - stačí počkať 10 - 15 minút/ pudingu, necháme rozpustiť a následne vmiešame smotany alebo jogurty./ Plnku vylejeme na koláčik a necháme asi 2 hodinky tuhnúť.
Na druhú plnku si pripravíme: 1 "Frutinu", 400 ml vody, 300ml ovocného džúsu, 1 tortové želé /buď číre alebo červené - podľa príchute koláčika a Frutiny/, 110 g kryštálového cukru a asi 2 PL želatíny...2 PL želatíny si namočíme do asi 50 ml vody /z odmeranej/, džús a 100g cukru si dáme variť, Frutinu si rozmiešame v 100ml vody a vlejeme do vriacej vody, varíme asi 3 minúty a necháme ochladnúť /asi 10 minút/, následne vmiešame želatínu a necháme rozpustiť. Pripravíme si tortové želé, ktoré si vymiešame s 10 g cukru a vlejeme 250 ml vody, privedieme do varu a 2 minúty varíme. Hneď zmiešame s pripraveným pudingom a po miernom vychladnutí nalejeme na prvú plnku a necháme na 12 hodín chladiť a tuhnúť.
Potom koláčik nakrájame na kocky a maškrtíme. Odporúčam podávať chladený...